Numărul cazurilor de boli infecţioase în Capitală a crescut. Peste 120 de copii au ajuns la spital în ultima săptămână

spital-copii

Un număr de 121 de copii din municipiul Chişinău au fost internaţi în instituţiile medicale de profil infecţios cu boli diareice acute, comunică MOLDPRES.

Zinaida Covric, medic epidemiolog la Centrul municipal de sănătate publică, a specificat că numărul cazurilor de boli infecţioase a crescut faţă de săptămânile trecute. În perioada 21–27 mai la Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chişinău au fost declarate de către instituţiile medico-sanitare publice şi private 186 cazuri de boli diareice acute, cu 14 cazuri mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2017.

Cele mai multe cazuri de infecţii diareice acute au fost înregistrate  în rândul copiilor de vârstă preşcolară – 131 cazuri sau 70,43% din numărul total. Rata spitalizării a constituit 65,05 %.

Conform sursei citate, printre copiii care frecventează grădiniţele, au fost înregistrate 56 de cazuri sporadice de boli diareice acute.

Potrivit datelor Agenţiei pentru Sănătate Publică, situaţia privind infectarea cu boli diareice acute în ţara noastră este considerată nefavorabilă. Anual sunt înregistrate circa 20 mii cazuri de boală, inclusiv zeci de decese la copiii sub vârsta de cinci ani.

Conform sursei citate, în grupul bolilor diareice acute sunt incluse: holera, dizenteria, infecţia rotavirală, salmoneloza, febra tifoidă, yersinioza.

Semnele clinice ale acestui grup de infecţii sunt diferite, însă toate provoacă febră înaltă de până la 40°C, dureri în abdomen, greţuri, vomă, slăbiciuni generale, cefalee. La copii, în special la micuţii de până la un an, semnele clinice se dezvoltă mai repede decât la adulţi şi starea sănătăţii se poate agrava în timp scurt.

În cazul apariţiei semnelor clinice de boli diareice acute, nu se permite autotratamentul, mai ales când aceste simptome se dezvoltă la copii. Recomandarea de bază este consultarea de urgenţă a medicului de familie cu prescrierea tratamentului adecvat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente