(foto) Centenarul Filmului Românesc la Roman, Moinești și Onești. Cum a decurs evenimentul

tim
Foto: Ziarul Metropolis

Proiectul Centenarul Marii Uniri a ajuns la Roman, Moinești și Onești. În perioada 25-27 mai locuitorii acestor localități au putut viziona filme românești și expoziția de fotografie „România: Evoluţie”, realizată de Agenția Națională de Presă Agerpes.

Înaintea rulării filmelor, în toate cele trei zile, a fost proiectat documentarul realizat de AGERPRES: România, la 100 de ani.

#Episodul 17: Roman

Pe 25 mai, în Sala de Festivități a Municipiului Roman s-a scris cel de-al 17-lea episod al Centenarului Filmului Românesc. Romașcanii vizionat filmul documentar Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu. La eveniment au fost prezenți Iulian Butmalai și Daniel Șandru.

Iulian Bulai, deputat USR de Neamț, a susținut venirea caravanei în municipiul Roman și a subliniat faptul că astfel de inițiative, deși ar trebui să vină de la centru, sunt foarte bine inițiate și gestionate local.

Politologul Daniel Șandru, invitat a punctat faptul că Centenarul Filmului Românesc este un proiect care se bucură de succes și a fost deja îndrăgit. În seria de proiecte a Departamentului Centenar al Primariei Iași, Caravana Centenarului Filmului Românesc este un pilon.

episoade 17-18-19 (1)

#Episodul 18: Moinești

Sâmbătă, 26 mai, Caravana a ajuns la Moinești, la Centrul Cultural Lira, la eveniment au fost prezenți profesori, elevi, primari ai comunelor și orașelor din apropiere și oameni de seamă din localitate. Acesta a fost primul eveniment dedicat centenarului la Moiești.

Filmul 6,9 pe Scara Richter, proiectat la Moinești, l-a avut ca invitat pe actorul Teodor Corban.

„În 99% din cazuri nu se atinge nimeni de scenariu. Aici a durat vreo 12 ani să se facă filmul, să se obțină bani”, a spus Teodor Corban, menționând că un regizor ține foarte mult la propriul scenariu. Întrebat unde s-au realizat filmările pentru filmul 6,9 pe Scara Richter, actorul a spus că s-a filmat numai în București, iar câteva secvențe de cutremur s-au filmat într-un platou închiriat din Buftea.

episoade 17-18-19 (2)

#Episodul 19: Onești

Duminică, 27 mai, la Onești, a avut loc proiecția filmului Sunt o babă comunistă, la eveniment a fost prezent regizorul filmului Stere Gulea.

Regizorul Stere Gulea a povestit despre film, despre cum cartea lui Dan Lungu a ajuns să fie la baza scenariului: „Mi s-a părut un titlu foarte bun, atrăgător. Citind cartea mi-am dat seama că s-ar putea face un film despre o lume, despre care s-a tot vorbit în perioada comunistă. Despre clasa muncitoare, mie mi s-a părut că personajele din filmele românești nu prea aveau de-a face cu oamenii. Nu aveau viața. Erau false”.

episoade 17-18-19 (3)

Centenarul Filmului Românesc este un proiect inițiat de Asociația ARTIS (Iași) și Asociația MIA (Chișinău) și se desfășoară în anul Centenarului României în 100 de localități din România și Basarabia, la care se adaugă Cernăuțiul.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente