10 cărți must read recomandate de dex.md care îți vor pune la punct vocabularul

carti11

Ți s-a întâmplat vreodată să încerci să-ți exprimi gândurile și să ai senzația că s-au terminat toate cuvintele din univers?

Deși în fiecare limbă sunt sute de mii de cuvinte, deseori nu avem ce spune sau vorbim sec. Ca să scapi de aceste momente și să te simți în apele tale atunci când cineva îți oferă cuvântul, dex.md primul site din Moldova care cuprinde dicționarele limbii române, a pregătit pentru tine o listă de cărți ce te vor ajuta să-ți îmbogățești vocabularul.

#1.  Jurnalul unui om dezamăgit – W.N.P. Barbellion

Jurnalul unui om dezamăgit este unul dintre cele mai cutremurătoare jurnale scrise vreodată – așa scrie pe coperta cărții. Cu siguranță acest jurnal te va marca și îți va îmbogăți considerabil vocabularul. În paginile cărții este scrisă istoria unui tânăr englez, pasionat de științele naturii, care află că suferă de scleroză în plăci și că va muri în curând. Din acest motiv, își canalizează toate eforturile asupra redactării jurnalului pe care îl ținea de la vârsta de 13 ani.

#2. Împăratul muștelor – William Golding

Cartea este despre un grup de copii care ajung pe o insulă pustie din Oceanul Pacific, după ce avionul lor se prăbușește. Pilotul, care era și singurul adult din avion, dă ortu’ popii, iar dracii de copii rămân singuri pe o insulă pustie. Ce s-ar putea întâmpla? Ar fi în stare copiii cei inocenți și nepătrunși de răutatea specifică adulților să construiască pe acea insulă o lumea ideală? Normal că nu.

#3. Cronica păsării arc – Haruki Murakami

Toru Okada, naratorul și personajul principal al cărții, e un tânăr de 30 de ani, fost avocat, șomer de câteva luni, căsătorit de șase ani cu o tipă ce lucrează la o editură de reviste – Kumiko. Mai pe scurt, dragul nostru Toru, neavând niciun job, freacă menta la rece, bând bere, gătind paste și făcând curat prin casă, nearătându-se foarte stingherit de acest aspect. Viața lui Toru este însă dată peste cap de dispariția soției, aceasta comunicându-i prin intermediul fratelui ei că și-a găsit pe altcineva. Investigând cauza dispariției soției, Toru descoperă că între real și fantastic nu există nicio graniță, un șir de întâmplări ciudate purtându-l într-o călătorie a descoperirii propriului sine.

#4. Să nu mă părăsești – Kazuo Ishiguro

Hailsham e o instituție în care sunt crescuți copiii clone. Aceștia nu au părinți, nu vor putea deveni părinți, nu vor avea niciodată o slujbă normală, singurul lor scop în viață fiind acela de a-și dona organele vitale. Copiii află aceste lucruri pe parcurs, dar nu sunt îngroziți de acest aspect al vieții lor, ci preferă să privească cu nepăsare spre viitor.
Kazuo Ishiguro nu insistă foarte mult pe subiectul clonelor, nu vine cu tratate de filosofie, ci povestește extrem de simplu cum decurg viețile lui Tommy, Ruth și Kathy. Aflăm astfel că elevii sunt încurajați să fie creativi și să deseneze, picturile cele mai reușite fiind selectate de către misterioasa Madame pentru a fi expuse în Galerie. Dar nimeni nu știa unde e galeria și ce se întâmplă acolo.

#5. Eseu despre orbire – Jose Saramago

Ideea din roman e cam așa: un tip orbește brusc în timp ce se află la volan. Iese disperat din mașină, începe să țipe și să se agite ca o curcă beată, neștiind ce i s-a întâmplat. Acum câteva secunde era sănătos tun, vedea perfect și nu avusese niciodată probleme cu vederea. Un alt tip se oferă voluntar să îl ducă acasă pe prospătul orb, apoi se gândește să se autorecompenseze cu o mașină nouă. Că și așa proprietarul a orbit și nu mai are nevoie de mașină.

În scurt timp orbesc și alte persoane, declanșându-se astfel o epidemie de orbire. Pentru că boala începe să ia amploare, guvernul hotărăște să izoleze toții orbii într-un sanatoriu. Iar de aici începe distracția.

#6. Despre vis – Sigmund Freud

Se spune că dacă visezi un copil mic, înseamnă că vei avea o supărare sau un necaz, iar dacă visezi o pisică, probabil ești vorbit pe la spate de către prietenii tăi. Ei bine, nu-i chiar așa, visele nu sunt o proiecție a viitorului, oniricul fiind construit pe experiențele noastre anterioare, după cum bine ne spune domnul Sigmund Freud.

#7. Ora 25 – Constantin Virgil Gheorghiu

Ora 25 este o carte care nu ar trebui să lipsească din programa școlară, dar, din păcate, romanul lui Virgil Gheorghiu este mult mai cunoscut și mai apreciat în afara granițelor decât la noi în țară. Gheorghiu descrie povestea unui țăran român, Johann Moritz, care, din cauza unor acte false, este trimis într-un lagăr. Urmează o călătorie absurdă a unui biet țăran român din lagăr în lagăr, care-l propulsează în grotescul mecanism al războiului.

#8. O scurtă istorie a timpului – Stephen Hawking

Stephen Hawking, inteligentul ăla într-un cărucior cu rotile, care vorbește cu ajutorul unui computer de-l tot mai vezi pe la știri din când în când, a scris și niște cărți, “O scurtă istorie a timpului” fiind cea mai cunoscută dintre ele. În doar câteva zeci de pagini, Hawking încearcă să răspundă la marile întrebări referitoare la univers: „când, cum și de ce a apărut universul?”, “care sunt limitele universului?”, “dacă timpul are un început, atunci are și un sfârșit?”, etc.

#9. Străinul – Albert Camus

Meursault merge la serviciu, își face treaba cu conștiinciozitate, se poartă respectuos cu cei din jurul său, însă nu simte niciun fel de sentiment față de aceștia. Practic, este indiferent. Și nu doar față de oameni, ci de absolut orice. “Mi-e indiferent” pare a fi replica favorită a lui Meursault.

Într-o zi, Meursault ucide un arab fără vreun motiv anume. În față instanței declară că a comis crima din cauza căldurii.

#10. Abecedarul

De fapt, toate aceste cărți ar fi trebuit să se rezume la o singură carte, la cartea de căpătâi a omenirii, una dintre cele mai dificile cărți de citit, o carte pe care unii nu reușesc să o termine nici după zeci de ani de lectură – Abecedarul.

P.S . Lista de mai sus este una obligatorie, dar nu și suficientă pentru a-ți dezvolta vocabularul. Totodată dacă întâlnești cuvinte care îți sunt necunoscute, pe dex.md poți ușor și comod găsi explicația lor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente