”Laundromat”: Poliția din Estonia susține că mai multe bănci locale au fost implicate

Poliţia din Estonia susține că mai multe bănci locale au fost implicate în transferuri suspecte de bani şi titluri financiare, din Rusia, în valoare totală de peste 13 miliarde de dolari, în perioada 2011-2016.

Potrvit agenției Bloomberg, tranzacţiile ar fi fost realizate prin intermediul a patru scheme separate, cu utilizarea unor conturi ale nonrezidenţilor, incluzând transferuri de acţiuni şi obligaţiuni ruseşti din 2012 în valoare de peste 7,3 mld. euro.

Amintim că și Moldova a fost utilizată, de-a lungul mai multor ani, drept conductă pentru transferuri de bani din Rusia în Uniunea Europeană, prin celebra schemă de spălare a banilor, cunoscută drept ”Laundromat”.

Schema a fost descoperită datorită presei de investigație din Republica Moldova și oprită după implicarea autorităților de la Chișinău

Astfel, mass.media scria că, prin deciziile instanțelor moldovenești, aproape 20 de instituţii financiare din Rusia au spălat banii printr-o bancă din Moldova. Banii au ajuns în conturile a peste 5000 de companii din 96 de țări

Jurnaliştii considerau că în spatele acestei ilegalităţi stă Veaceslav Platon, supranumit raiderul numărul unu din CSI.

Veaceslav Platon a fost încătușat în iulie 2016 la Kiev, după ce a fost dat în căutare internațională de poliția oldovenească.În luna aprilie 2017, Platon a fost condamnat la 18 ani de detenție pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, în dosarul fraudei de la Banca de Economii. Iar la sfârșitul anului trecut, acesta a mai primit 12 ani de pușcărie pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și corupere activă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.