Propunerea făcută în glumă de Putin lui Macron despre securitatea Europei. Reacția liderului francez

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vladimir Putin a încercat să formeze un grup anti-Trump la recentul Forum Economic Internațional de la Sankt-Petersburg, însă nu prea a reușit scrie Bloomberg. Liderul de la Kremlin a avut invitați importanți în cadrul evenimentului de săptămâna trecută: președintele Franței, Emmanuel Macron, premierul japonez, Shinzo Abe, șefa FMI, Christine Lagarde, și vicepreședintele Chinei, Wang Qishan.

Presa internațională comenta înainte de cele 3 zile de discuții din Sankt-Petersburg că neînțelegerile dintre Trump și UE, China și Japonia, legate de acordul iranian, dar și de relațiile comerciale „împing lumea în brațele lui Putin”. Însă dacă liderul de la Kremlin spera să formeze un grup anti-Trump, nu prea a reușit, se arată într-un comentariu Bloomberg.

Liderii mondiali care s-au reunit la Sankt Petersburg au avut puține lucruri în comun, cu excepția faptului că sunt exasperați de președintele SUA.

Cu toate acestea, au evitat să-l numească sau să-l critice pe Trump în discursurile susținute în Rusia. Ezitarea în a-l ataca direct pe Trump poate fi motivată prin faptul că încă nu știu la ce să se aștepte de la el. În plus, este extrem de dificil pentru ei să formeze o agendă comună, comentează Bloomberg.

Un episod interesant a avut loc în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la care au luat parte Putin și Macron. În glumă, Putin i-a făcut o ofertă lui Macron.

„Emmanuel a spus că Europa și SUA au obligații una față de cealaltă. Europa depinde de SUA pentru apărare. Nu te îngrijora, vă vom ajuta. Vom asigura noi securitatea (n.r. Europei). Cel puțin vom face totul să prevenim noi amenințări” a spus Putin în râsetele celor din sală.

Macron i-a răspuns sec că Europa nu va întoarce spatele alianței cu SUA pe probleme de apărare și securitate în ciuda neînțelegerilor cu liderul american.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...