Mitropolia Moldovei a cerut printr-o scrisoare deschisă conducerii țării să interzică marșurile LGBT

Fara-frica-2018-84

Mitropolia Moldovei s-a adresat conducerii țării printr-o scrisoare deschisă, solicitând ca marșurile LGBT să fie interzise. De asemenea, aceștia au menționat în scrisoare că nu au chemat pe nimeni să încurce la desfășurarea marșului „Fără frică de Iubire” din 19 mai.

Mitropolitul Vladimir a trimis scrisoare deschisă către președintele Republicii Moldova, președintele Parlamentului, prim-ministrul Republicii Moldova și ministrul Afacerilor Interne.

Conform articolului 8 al Legii privind Întrunirile, autoritățile au tot dreptul să nu permită desfășurarea acestei acțiuni, care atentează direct la moralitatea publică și care încalcă flagrant ”libertățile altor persoane”. În același timp, Constituția țării prin Articolul 48 prevede expres că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, pe egalitatea lor în drepturi şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, se arată în scrisoarea deschisă.

De asemenea, în scrisoare se menționează că Direcția mitropolitană nu a îndemnat comunitățile religioase din cadrul cultului să iasă la proteste contra marșului „Fără frică de iubire”. Totuși numeroși cetățeni ai țării au ieșit la protest. În scrisoare se menționează că cei care au ieșit la protest au protestat pașnic, prin cântări și rugăciuni de pocăință.

Sute de protestatari pașnici au suferit în urma intervenției reprezentanților ordinii publice:  bărbați și femei (inclusiv copii aflați cu părinții) au fost bruscați, loviți cu bastoane de cauciuc, stropiți cu gaze lacrimogene, târâți și forțați fizic. Polițiștii au distrus câteva icoane, au rupt veșminte clericale, maltratând protestatarii nu doar fizic, ci moral și psihologic”, se mai arată în scrisoare

Totuși, pe lângă cele expuse în scrisoare, mai multe secvențe video au surprins un comportament contrar celui despre care vorbește mitropolitul. În unul din videouri, se vede cum slujitorul Domnului a lovit un civil, apoi s-a îndreptat cu pumnii către polițiști. Iar în alt video realizat de ZdG, se vede cum creștinii ieșiți la protest, împreună cu slujitorii bisericilor se arătau foarte agresivi la protest.

Indiferent de toate acestea, Mitropolia cere marșurile să fie interzise „ca pentru viitor să opriți acest flagel distructiv, care întinează moralicește societatea noastră declarată ortodoxă și care susține valorile familiei.

Reamintim că pe 19 mai mai mulți membri ai comunității LGBT din Moldova şi susţinătorii acestora au participat la un marș pașnic cu mesajul „Fără frică de iubire”, pentru a cere societăţii să fie mai tolerantă faţă de persoanele LGBT. La protest au ieșit și reprezentanți ortodocși, care au încercat să rupă cordoanele polițiștilor pentru a întrerupe organizarea evenimentului. Totuși, după cum au menționat organizatorii, de această dată marșul s-a petrecut fără incidente, iar susținătorii comunității LGBT au parcurs drumul de pe strada Ismail, până la clădirea Parlamentului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente