(video) Țopangiță, raiburgheză sau puicologie. Un tânăr din Moldova a elaborat un îndrumar care descrie perfect estrada națională de muzică ușoară

indrumar2

Cătălin Ungureanu este un tânăr care lucrează la Radio Moldova Tineret, și având o interacțiune mai îndelungată cu showbizul din Moldova a decis să publice un îndrumar despre estrada națională.

„Sunt moderator la Radio Moldova Tineret, cu un cazier profesional, însă, scăldat și prin televiziunea națională, unde am avut onoarea să întâlnesc muze. În perioada aflării acolo i-am cunoscut pe cei identificabili în dedesubturile îndrumarului meu.

Firește, am cunoscut mulți oameni frumoși și respectabili în același mediu, dar i-am cunoscut și pe cei care compromit, cred eu, ideea de artă și scopul ei. Vreau să-i demasc, vreau să devoalez fenomenul îmbădărănirii nației, iar dacă și în condițiile astea treburile vor merge la fel, atunci cel puțin voi fi sigur că oamenii se lasă păstoriți de pe scenă în cunoștință de cauză.

Dacă în urma citirii îndrumarului măcar vreo două steluțe își vor potoli fotonii aspirațiilor și nu-și vor mai spune artiști, ci afaceriști sau cel mult interpreți, tot voi considera că am obținut o performanță.

În rest, să fie-ntr-un ceas nostim” spune pentru echipa #diez, Cătălin Ungureanu.

Mai multe despre îndrumarul „PE POTECILE SHOWBIZZULUI BASARABEAN” vedeți pe pagina sa de Facebook.

indrumar1

GLOSAR DE TERMENI

CUCIUCANTRÓP, cuciucantropi, s.m. Deținător de cel puțin 99 de cumătri.

DĂMOTÁNȚĂ, dămotanțe, s.f. Dedublare valorică ce ia forma, pe de o parte, a melodiilor care incriminează bandiți care mulg țara ca pe o vacă, iar pe de altă parte, a promovării exclusiv la posturile tv deținute de bandiți care mulg țara ca pe o vacă.

DIANOROTÁT, -Ă, adj. Întors la 90 de grade față de trotuar și parcat în mijlocul acestuia.

EDELVÓMĂ, edelvome, s.f. Stare acută de rău pe care o resimte observatorul la vederea ultimului stadiu de decădere și compromitere artistică în numele îmbogățirii.

GORGOSINTÉZĂ, gorgosinteze, s.f. Trecere a unor idei, discursuri, prin membrana partinică, rezultând o afliliere definitvă și completă la partidul în cauză.

ISTRÁNT, -Ă, istranți, -te, adj. Care scrutează nemilos; pătrunzător; privire istrantă, atitudine istrantă.

ÎNGORDIÁT, -Ă, îngordiați, -te, adj. Trecut în lista celor disponibili pentru orice context, situație sau eveniment, mereu prezent contra unei sume de bani.

ÎNTOLIDRUGÍRE, întolidrugiri, s.f. 1. Stare avansată de plictiseală jurnalistică, luând forma promovării cretinătății și blegosferei. 2. Goană după rating.

JOHIDAVÍST, johidaviști, s.m. Persoană afectată de întolidrugire.

JULÉST, -Ă, julești, -ste, adj. Care descrie situația în care e sărbătoare și răsună muzica; julest ≠ funest.

KAPUȘOC, kapușocuri, s.n. Șoc de natură cultural-lingvistică pe care îl trăiește spectatorul la auzul unui limbaj stradal, viciat, din partea interpretului de pe scenă; (cronicizat) guzofrenie.

LOZANCÍSM, lozancisme, s.n. Construcție literară banală, rudimentară și inconsistentă, cu pretenție de emanație artistică.

MELNICÁR, melnicari, s.m. Care vădește umor de proastă calitate; bădăran.

OZONÁNȚĂ, ozonanțe, s.f. Reunire, recoagulare, după o lungă perioadă de inerție, a unor particule, în condiții dezgustătoare, promiscue și dezonorante.

PUICOLOGÍE s.f. Știința care studiază a doua tinerețe.

RAIBURGHEZĂ (substantivat) Limbă de comunicare pe durata bețiilor trase în cinstea șoferilor, surorilor, fraților, femeilor frumoase și bărbaților.

REÎNCARLÁRE, reîncarlări, s.f. Stare de agregare a conștiinței ce favorizează utilizarea limbii ruse pe scena din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, de Ziua Limbii Române.

SCARLATÍNĂ s.f. Stare de cangrenare a lidiocitelor manifestată prin accese de absurditate literară, descriind adeziunea la curentul abstract-pastmadzern.

SILVIGREGÁRE, silvigregări,  s.f. Proces de trădare subită a unor valori, odinioară de căpătâi, în vederea obținerii anumitor avantaje.

SPÎNURÍE, spînurii, s.f. Virtuozitate manifestată prin acoperirea simultană a mai multor zone artistice: muzică, literatură, etc.

ȚOPANGÍȚĂ, țopangițe, s.f. Fată care este concomitent a tatei și a mamei.

UNINOMINÁNȚĂ, uninominanțe, s.f. Set de împrejurări în care un artist se compromite cu sau fără a înțelege asta.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente