17:15:22 29.03.2024
Stiri

Un nou EDITORIAL semnat de Plahotniuc în presa occidentală: „Alegerile viitoare vor fi ca un REFERENDUM pentru Europa”

Politică 28.05.2018 12:23 Vizualizări2753 Autor: Ziarul National
Un nou EDITORIAL semnat de Plahotniuc în presa occidentală: „Alegerile viitoare vor fi ca un REFERENDUM pentru Europa” captură privesc.eu


Liderul Partidului Democrat (PD) și coordonator al coaliției de guvernare, Vlad Plahotniuc, a semnat un editorial pentru publicația neweurope.eu, în care a vorbit despre realizările actualei guvernări, dar și despre importanța alegerilor parlamentare din toamna 2018.

„Pentru conducerea coaliției de guvernământ din R. Moldova, recentul Consiliu de asociere UE – R. Moldova, care a avut loc pe data de 3 mai, a reprezentat oportunitatea perfectă de a face o pauză, de a reflecta asupra progreselor înregistrate în ultimii doi ani și de a stabili, împreună cu partenerii noștri europeni, ce așteptări sunt pentru anul viitor. Ghidați de angajamentele noastre europene și cu ajutorul UE, ne-am descurcat bine: creșterea economică este robustă, noile reforme structurale produc rezultate încurajatoare, veniturile și standardele de viață au crescut și majoritatea cetățenilor susțin o mai mare integrare europeană. Din perspectiva alegerilor parlamentare din acest an, provocarea constă în faptul cum să consolidăm această viziune europeană pentru viitor și să facem angajamentele noastre ireversibile. Aici sperăm să contribuim, împreună cu partenerii noștri, la o realizare istorică”, spune Plahotniuc.

Potrivit liderului PD, deși euroscepticismul a câștigat constant teren în mai multe state, pentru R. Moldova UE rămâne o sursă de inspirație, expertiză și suport pentru guvernul proeuropean. „În doi ani, rezultatele acestui parteneriat vorbesc de la sine, iar UE a reconfirmat recent că asistența sa macrofinanciară va contribui la un ritm chiar mai mare de reforme și la implementarea unor proiecte-cheie de dezvoltare. Economia Moldovei a crescut cu 4,5% în 2017 și a fost printre economiile cu cea mai mare creștere din Europa”.

Plahotniuc mai spune că în această perioadă a fost adus „un suflu nou în lupta contra corupției”: „Sistemul bancar și-a revenit după o fraudă masivă, iar acordul cu FMI a adus o stabilitate financiară și macroeconomică mai mare. Mai mult, am adoptat o lege cuprinzătoare împotriva știrilor false și propagandei rusești și am arătat, cu rezultate, că obiectivul nostru este de a ne alinia mai strâns la standardele occidentale și de a ne asuma responsabilitatea pentru lupta împotriva dezinformării”.

Acesta mai spune că și de acum încolo R. Moldova se va confrunta cu mari provocări. „La sfârșitul anului, moldovenii își vor alege Parlamentul pentru următorii patru ani. Fiind plasați între Rusia și Europa, alegerile viitoare vor fi un referendum pentru Europa. Deși este în creștere, majoritatea proeuropeană este încă firavă, iar activiștii vocali pro-est sunt susținuți puternic de un aparat de propagandă străină, care și-a lăsat amprenta asupra mai multor democrații în ultimii ani. Noi atacuri asupra Acordului de asociere al R. Moldova cu UE și acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător (DCFTA) au început deja. Unii formatori de opinii și socialiștii trâmbițează despre puterea economică a Uniunii Eurasiatice și solicită renegocierea sau anularea Acordului de asociere și a DCFTA”.

Plahotniuc a mai adăugat că sunt divergențe mari între reformiști și partidele proeuropene, iar atmosfera tensionată ar putea demotiva, în special pe cei care văd în Europa o promisiune de progres. „În fața acestor provocări, recenta reuniune a Consiliului de Asociere UE - Moldova reprezintă o oportunitate de evaluare corectă a realizărilor pe care le-am făcut, cât și un punct de pornire pentru un dialog politic între toți politicienii reformatori, cu participarea partenerilor europeni”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md