(OPINIE) PDM l-ar prefera pe Ion Ceban în fruntea primăriei din raționamente geopolitice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Democrații nu au un niciun candidat favorabil în al doilea tur, după ce Silvia Radu a rămas în afara competiției electorale, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

El reamintește că Democrații au refuzat să susțină public vreo-un candidat pentru turul doi, chiar dacă în primul tur susțineau activ ideea înaintării unui candidat unic al forțelor pro-europene.

Din punct de vedere tactic, scrie politologului, oricare din cele două candidaturi poate fi valorificată de către Democrați.

Preluarea primăriei de către Socialiști, în opinia lui Dionis Cenușa, va stimula retorica geopolitică pentru alegerile parlamentare din 2018. În condițiile unui electorat isterizat din cauza expansiunii politice a forțelor pro-ruse, Democrații ar putea să atragă mai ușor votanții pro-europeni indeciși, dar și să dilueze critica opoziției extra-parlamentare, opinează politologul.

Totodată, accentuează Dionis Cenușa, victoria lui Ceban poate deveni un argument util în tentativele guvernării de a îmblânzi poziția dură a instituțiilor europene și de a promova ideea necesității unei coaliții a forțelor pro-europene pentru salvarea vectorului european.

Dacă funcția de primar al Chișinăului îi revine lui Andrei Năstase, atunci Democrații ar putea la fel beneficia, consideră politologul.

În primul rând, în acest fel, unul dintre liderii opoziției extra-parlamentare va fi absorbit de problemele capitalei, care vor necesita atenția și eforturile cumulate ale partidului și a surselor media care îl susțin pe liderul Platformei DA, subliniază Dionis Cenușa.

În al doilea rând, el anticipează că, dacă Năstase nu se va descurca cu afacerile capitalei, atunci acesta va deveni ținta criticilor și o eventuală sursă de dezamăgire a electoratului în capacitățile opoziției, înainte de alegerile parlamentare de la finele lui 2018.

Nu în ultimul rând, politologul nu exclude că aflarea lui Năstase în funcția de primar ar putea fi folosită pentru a încuraja demersul Democraților privind necesitatea unei cooperări între forțele pro-europene.

Deși ambele scenarii ar putea fi exploatate de către Democrați, scrie Dionis Cenușa, deocamdată, presa afiliată cu această formațiune preferă să îl prezinte pe Andrei Năstase într-o lumină negativă. Acest lucru scoate la iveală un interes mai mare al PDM de a-i avea pe Socialiști în fruntea capitalei decât pe Andrei Năstase, concluzionează politologul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...