11:06:58 19.04.2024
Stiri

Cum a ajuns robotul Sophia să fie cel mai NOCIV lucru cu privire la roboți

Știri 26.05.2018 19:02 Vizualizări1384 Autor: Ziarul National
Cum a ajuns robotul Sophia să fie cel mai NOCIV lucru cu privire la roboți Sursa: playtech.ro
Sursa foto: Robotul Sophia într-o ședință de machiaj din care, probabil, n-a înțeles nimic.


Robotul Sophia a fost un fel de vedetă în România. Am crezut că s-a terminat în primele două zile, dar fenomenul acesta de-a privi cu uimire la un robot semi-inutil continuă.

Roboții nu trebuie sa fie umanoizi, trebuie să fie utili. Sophia are inteligența unui software și atât. Sigur, mai e masa fizică: silicon, siliciu, metal, plastic. Lumea e încântată de un robot umanoid, că atât a înțeles. Mai mult, o țară i-a dat cetățenie. O bancă i-a dat un card. Un magazin o folosește într-o emisiune de gătit. E un manechin care se poate mișca, poate vorbi din când în când și cam atât.

Telefonul meu are în el un robot mai inteligent de atât, iar Siri nici pe departe nu poate fi catalogată drept inteligentă. Google Assistant, de asemenea, poate fi mai util decât această legumă folosită pentru diverse scheme de marketing. Până și tastatura mea care „prezice” ce o să scriu e mai inteligentă decât Sophia. Însă așa sunt oamenii.

Oamenii văd un robot umanoid și gata, sunt încântați și pleacă acasă cu îngâmfarea unuia care crede că a reușit să înțeleagă viitorul. Viitorul e la fel de gol ca până acum.

În urmă cu peste 50 de ani, Isaac Asimov, unul dintre scriitorii iconici de SF, a făcut o evaluare a roboților așa cum se prefigurau ei în viitor. Gândește-te că a făcut asta în vremea în care computerul personal era încă un vis. El a spus așa: „[În viitor] roboţii nu vor fi nici prea buni, nici prea populari până în 2014, dar ei vor exista. Dacă maşinile de calcul sunt atât de inteligente astăzi (referire la computerele IBM care traduceau din rusă în engleză – n.r.), atunci ce nu s-ar putea face în 50 de ani? Vor fi astfel de computere, mult mai mici, care vor deveni «creier» pentru roboţi“, scria Isaac Asimov.

Sophia e, cum ziceam mai sus, un act de marketing iscusit al creatorilor, o corporație denumită Hanson Robotics. Dacă Sophia era mai puțin inteligentă, dar pentru sex, o ignora toată lumea. Că era pentru sex, iar acest domeniu este încă sensibil în multe țări, inclusiv România. Dar așa e benignă, inutilă și bună doar de poze, videouri, machiaj și promovare de diverse.

„Robomania Sophia” e rezultatul fricii pornite de filmul Terminator

Seria de filme Terminator a fost senzațională, dar mai ales înfricoșătoare pentru mulți oameni. Cum ar fi ca într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat roboții chiar să ne calce pe cap și să preia conducerea? Terifiant, nu? Da, de unde și mania asta cu a vedea puțin din ce ne rezervă viitorul. Din nefericire, nu acesta e viitorul. Nu un robot pe care l-ai putea folosi, cel mult, la proptit o ușă și dat niște instrucțiuni oamenilor.

Despre acest viitor pentru care suntem nepregăti se poate spune cert că e incert. Nu știm dacă roboții vor scăpa de sub control, așa cum Elon Musk se teme. Nu știm dacă vor fi atât de eficienți, încât toți vom sta la soare, pe plaje pustii, și ne vom bucura de pensie imediat ce terminăm cu școala. Putem însă presupune că nu roboții umanoizi vor avea cel mai mare impact.

Spre deosebire de perioada în care Terminator a fost lansat sau chiar Matrix, e ceva mai clar acum că nu forma umanoidă e cea mai potrivită, ci forma software, algoritmică. Adică un cod care se poate transforma de la secundă la secundă ca să fie mai bun. Aproape ca un om, așa cum funcționează creierul uman.

Algoritmii ne vor ușura și schimba radical viața, mai ales cei bazați pe concepte de inteligență artificială. Aceștia vor controla casele și mașinile viitorului, vor controla brațe robotice care vor construi produse și vor controla chiar programul nostru de zi cu zi. Fiecare va avea un asistent digital excepțional care n-are nevoie de degete, ochi, cap sau brațe.

Până atunci, robotul Sophia este plimbat atât ca o sperietoare, cât și ca un exemplar ciudat dintr-un circ robotic. Justifică bugete de marketing, justifică acțiuni de PR și, mai ales, generează atât de mulți bani și atât de multă publicitate pentru corporația care îl deține, încât această companie se poate concentra pe proiectele sale care vor genera și mai mulți bani în viitor.

P.S.: în loc să fii fascinat de Sophia, mai bine te uiți la următoarele seriale și filme – Ex Machina și Westworld. Sunt ceva mai actuale și conturează fix viitorul acela scăpat de sub control în care roboții umanoizi își dau seama că sunt cai de povară pentru om.

Sursa: playtech.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md