/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Celebra pictură care îl prezintă pe Ivan cel Groaznic ucigându-şi fiul, vandalizată la Moscova

missing
26 mai 2018, ora 17:07

Chiar înainte de închiderea galeriei Tretiakov, bărbatul a folosit o rangă de metal pentru a sparge geamul care proteja opera, celebră la nivel mondial sub numele “Ivan cel Groaznic şi fiul său Ivan în 16 noiembrie 1581”, şi în care este prezentat ţarul (care a domnit între 1547 şi 1584) ucigându-şi fiul într-un acces de furie.

“Pictura a fost serios afectată. Pânza a fost săşiată în trei locuri, în partea centrală, unde se află fiul ţaului”, a precizat galeria de artă.

Vandalul, care era unul dintre “ultimii vizitatori, a intrat în sala Ilia Repin, deja goală. A evitat controalele de securitate şi a lovit geamul de mai multe ori cu o bară de metal”.

Potrivit agenţiei Tass, bărbatul de 37 de ani, originar din regiunea Voronej (centru) a declarat că a acţionat din “motive istorice”.

Grupuri ultrapatriotice au manifestat în mai multe rânduri, în special în 2013, când monarhiştii au cerut ca pînza să fie retrasă din muzeu.

Opera de artă a mai fost ţinta unui atac în 1913, când un bărbat a tăiat pânza cu un cuţit. Ilia Repin, pe atunci încă în viaţă, a participat la restaurarea picturii, care este protejată de atunci de un geam.

Mai mulţi lideri politici ruşi pledează pentru reabilitarea ţarului Ivan al IV-lea, care a obţinut supranumele “cel Groaznic” pentru domnia sa brutală şi crearea unei poliţii secrete care a semănat teroarea şi a ucis mii de persoane.

Uciderea fiului său este o “legendă” folosită de Occident împotriva Rusiei, spunea în iunie 2017 preşedintele Vladimir Putin.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram