/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/ANALIZĂ/ Cum s-ar repartiza voturile din 20 mai conform votului uninominal. În 9 din 11 circumscripții ar câștiga PSRM

26 mai 2018, ora 12:33

Menționăm că, următorul Parlament va fi ales în baza unui sistem mixt de alegere a deputaților. Conform legislației, alegerile parlamentare în circumscripțiile uninominale se vor desfășura în baza unui singur tur de scrutin, în mun. Chișinău fiind constituite 11 circumscripții.

Rezultatele simulării denotă faptul că, în 9 din 11 circumscripții create în mun. Chișinău ar învinge candidatul PSRM, respectiv, în altele 2 – candidatul PPPDA. Candidatul independent nu ar obține majoritatea în nici una dintre acestea. Cea mai mică diferență dintre primele două rezultate, reieșind din rezultatele simulării, s-ar atesta în circumscripția nr. 30 (2%), iar cea mai mare în circumscripția uninominală nr. 24 (30,9%).

Conform legislației, în turul II de scrutin au ieșit primii doi concurenți clasați – PSRM și PPPDA. Din totalul de 306 SV constituite, în 209 (68,30%) a învins candidatul PSRM, iar în 96 de secții (31,37%) victoria a aparținut candidatului PPPDA. În cadrul unei secții (0,33%) – 1/104, s-a atestat egalitatea de voturi dintre acești concurenți.

Asociația Promo-LEX atrage atenția alegătorilor asupra faptului că, spre deosebire de alegerile locale, în alegerile parlamentare nu va exista un al doilea tur de scrutin. În acest sens este foarte important ca, în calitate de alegători să fim cât mai bine informați despre concurenții electorali și platformele acestora, oferind astfel o importanță majoră votului acordat într-un singur tur de scrutin.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram