/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Referendum istoric în Irlanda ultra-catolică! Irlandezii votează pentru sau contra legalizării avortului

missing
25 mai 2018, ora 19:25

Aproape 3,5 milioane de alegători sunt aşteptaţi să voteze. Secţiile de votare sunt deschise între orele 06.00 GMT şi 21.00 GMT. Rezultatul va fi anunţat sâmbătă după-amiază.

După o campanie încheiată într-o anumită tensiune între susţinătorii şi opozanţii recurgerii la avort, răspunsul ”Da” pentru avort pare să se claseze în fruntea intenţiilor de vot, în ciuda unei participări dificil de estimat şi a unui număr mare de indecişi.

Cu toate acestea, autorităţile irlandeze au înregistrat un număr semnificativ de alegători noi pe listele electorale, fiind înregistrate peste 118. 000 de cereri de înscriere în acest an, ceea ce indică interes pentru acest vot.

Mobilizarea electoratului a fost una dintre axele majore ale activiştilor anti şi pro-avort, primii mizând pe un efort al Irlandei rurale, în timp ce militanţii pro-avort i-au încurajat puternic pe tineri să se înscrie şi să voteze.

Premierul Leo Varadkar a declarat joi pentru postul de radio Newstalkla că acest vot este o “oportunitate a unei singure generaţii”, reamintind că, în cazul unei victorii a răspunsului “Nu”, nu va exista al doilea referendum.

Reiterând apelul său de a vota pentru “Da”, şeful guvernului irlandez a spus că “de la introducerea celui de-al optulea amendament la Constituţie, 170. 000 de femei au plecat în străinătate pentru a face întrerupere de sarcină”.

Consultarea populară abordează în mod specific problema abrogării celui de-al optulea amendament la Constituţia irlandeză, introdus în 1983 care interzicea avortul până la o modidificare adoptată în 2013 care permite excepţii atunci când viaţa mamei este pusă în pericol de sarcină.

În prezent legislaţia irlandeză rămâne printre cele mai restrictive din Europa, alături de cele din Irlanda de Nord şi în special Malta.Violul, incestul sau malformaţia fătului nu sunt considerate motive legale de a întrerupe sarcina.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram