Poliția explică cum pot fi depistați banii falși. Câteva deosebiri, care pot fi observate la prima vedere

Mergeţi la cumpărături şi plătiţi cash? Atunci uitaţi-vă de două ori la banii care îi primiţi, avertizează oamenii legii. Poliția a declarat că, pe parcursul anului 2017, au fost pornite şi documentate 57 cauze penale pe faptul punerii în circulaţie a banilor falşi. O perioadă critică de apariţie în circulaţie a semnelor băneşti false sunt lunile iunie-iulie. 

Pentru a veni în sprijinul populației, Poliția a comunicat câteva deosebiri ale bancnotelor false, care pot fi observate cu uşurinţă, la prima vedere, dar şi unele metode de verificare.

O metodă simplă pentru a verifica dacă o bancnotă este falsă sau nu este să încercați să răzuiți culoarea de pe ea cu o cheie sau cu o monedă. Dacă se răzuiește, atunci acesta este unul dintre semnele clare că bancnota este falsă. Pe de altă parte, bancnotele false sunt mai deschise la culoare.

Cele mai falsificate bancnote rămân a fi cele de 100 de lei. Cum pot fi depistate:

În stânga, colțurile superioare și inferioare ale bancnotelor false sunt închise, aproape negre, în original – maro.

Pe bancnota originală regiunea de trecere păr și fața a lui Ștefan cel Mare este ușor neclară, iar la bancnota falsă este prezent un intens contrast.

Pe bancnotele contrafăcute, firul de argint este deplasat spre stânga, aproape că se confruntă cu imaginea lui Ștefan, iar cifra 100 din centru este abia vizibilă.

La fel, bancnotele false nu au fibrele colorate care pot fi observate pe o suprafața alba, astfel, pentru a nu avea neplăceri, verificați acest detaliu.

În acest sens, dacă aveti suspiciunea că dețineți o bancnotă falsă, nu încercați să o plasați mai departe, anuntați imediat Poliția, mai spun oamenii legii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.