(foto) În timp ce una va deveni centru comercial, alta urmează să fie restaurată. Soarta a două clădiri istorice din Chișinău

iPiccy-collage

În ultimele zile, pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini cu două clădiri istorice din centrul Capitalei care au fost îngrădite. Internauții au început să discute aprins despre soarta celor două clădiri, întrebându-se dacă acestea vor fi sau nu demolate și ce urmează să apară în locul acestora. În cele din urmă, echipa #diez a aflat ce reprezintă cele două clădiri și ce se va întâmpla cu acestea.

Prima clădire istorică se află la pe strada Mihai Eminescu, 70 intersecție cu strada Columna. Clădirea într-adevăr este un veche, datează din anii ‘60, însă din anii ‘90 este o proprietate privată. De asemenea, aceasta nu este inclusă în Registrul monumentelor istorice din Chișinău, respectiv nu poate fi protejată de stat.

48_big

De când a devenit proprietate privată a fost vândută de mai multe ori, iar conform locals.md, ultima dată, obiectivul a fost vândut cu 2,7 milioane de euro.

Contactat de #diez, Sergiu Borozan, arhitect-șef al Capitalei, a confirmat faptul că clădirea respectivă este una privată.

„Eu am văzut clădirea, parcă este în stare bună, dar proprietarul a decis să o demoleze și să construiască altceva în loc. Totul depinde Ministerul Educației, Culturii și Cercetării câte nivele o să le permită să construiască. Acest proiect se afla la etapa de coordonare cu Ministerul. Proprietarii au mai avut o încercare, dar nu a fost cu succes. Acum este a doua încercare ”, a explicat Borozan.

Potrivit documentului de la ședința Consiliului Național al Monumentelor Istorice din 5 martie, 2018, în locul clădirii ar fi urmat să fie construit un complex locativ de către compania „Inamstro”. Acest proiect însă nu a fost aprobat.

Conform lui Borozan în locul acestei clădiri vor fi construite spații locative și comerciale.

Momentan, clădirea se află în plin proces de demolare.

33303213_2458677357479599_1063566290561531904_n
Facebook/ Valentina Iusuphodjaev

Cea de-a doua clădire, care a intrat în discuțiile internauților, este situată pe adresa Vasile Alecsandri 72, intersecție cu strada Veronica Micle. Aceasta a fost îngrădită, ceea ce i-a alarmat pe unii locuitori. Spre deosebire de prima construcție, aceasta este sub protecția statului. Clădirea este inclusă în registrul monumentelor istorice de categorie locală din mun. Chișinău.

33311131_2045054002190406_8497689865691856896_n

În privința acestei clădiri, Sergiu Borozan, arhitect-șef al Capitalei, ne-a spus că aceasta nu va fi demolată, ci restaurată. Cei care au îngrădit clădirea nu au primit autorizație pentru a construi vreun obiect în loc, aceștia însă au obținut o autorizație de la Direcția Transport pentru a instala un gard cu scopul de a face cercetări geotehnice.

„Obiectul dat necesită să fie consolidat începând de la fundație, acolo trebuie investigații geotehnice și multe altele.  Mai departe aici va fi un proiect foarte serios elaborat și aprobat împreună cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării”, explică Borozan.

Arhitectul-șef a explicat că cei care fac cercetările nu au niciun certificat de urbanism sau proiectare. Clădirea a fost îngrădită exclusiv pentru ca experții să efectueze lucrări de analiză de la fundament și până la acoperiș.

De menționat că potrivit unui document de la ședința Consiliului Național al Monumentelor Istorice din 16 februarie, 2017 s-a propus să fie reconstruită o parte din această clădire și anume reconstruirea apartamentului nr. 12 cu supraetajarea a două niveluri. Proiectul însă nu a fost aprobat.

Conform site-ului Centrului Istoric al Chișinăului, această clădire este un monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei. Este un complex din case de locuit, ambele datează de la mijlocul secolului al XIX-lea. Faţadele sunt aliniate la liniile roşii ale străzilor. În anii celui de Al Doilea război mondial a fost deteriorată, reconstruită cu simplificarea decorului arhitectonic.

ahitect

Litera A. Arhitectura este eclectică, cu reminiscenţe clasice. Din decorul original s-a păstrat doar ancadramentele ferestrelor în arc în segment de cerc, conturate în partea superioară de un ancadrament din muluri pe console şi plita de pervaz susţinută de console.

Liter B. Arhitectura este eclectică, cu elemente ale stilului rus. Faţada orientată spre Veronica Micle, are o compoziţie asimetrică, din şase axe, cinci goluri de ferestre, şi o uşă, amplasată central-lateral; faţada orientată spre strada V. Alexandri, este simetrică, cu cinci axe, patru goluri de ferestre şi o uşă, amplasată central. Din decorul original s-au păstrat ancadramentele-plintă a uşii şi a ferestrelor rectangulare, ultimele dominate în partea superioară de o cornişă complexă de tipul barocului rus „Narâşkin”, câmpul căruia este cu reliefuri. Compoziţii din reliefuri şi ghirlande de romburi sunt instalate între ferestre.

Momentan, clădirea arată în felul următor:

DSC_1546 DSC_1547 DSC_1551 DSC_1553

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente