Criză de vin rose, în Franța. Producția internă a rămas în urma cererii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Francezii riscă să rămână pe final de vară fără vin rose. Și asta pentru că băutura îndrăgită în Hexagon este tot mai solicitată pe piața internă, dar și pe cea externă. Cum producția nu a ținut pasul cu creșterea consumului intern și cu exporturile tot mai mari, producătorii se tem că prin luna august își vor dezamăgi clienții fideli.

Vremea frumoasă i-a scos pe francezi la terase. Și, dintr-o privire ne putem da seama care este una dintre băuturile lor preferate.

Rose-ul a câștigat rapid adepți în rândul iubitorilor de vin din Franța. În ultimii ani, cererea a crescut cu 30 la sută, iar în prezent una din trei sticle de vin vândute în Hexagon este rose. Fenomenul este întâlnit și pe alte piețe – numărul țărilor care importă licoarea rozalie de la francezi a crescut cu 16 la sută în ultimii ani.

Astfel, În 2018, producția internă a rămas în urma cererii. Mai ales că nici vremea nu a fost de partea viticultorilor.

Boris Leclercq, producător de vin: „Am produs cu 15.000 mai puţine sticle de vin anul acesta. Cel mai sumbru scenariu ar fi să rămânem fără vin la mijlocul lui august. Avem clienţi care se bazează pe noi să le livrăm acest vin pe plajele lor private, iar dacă nu vom putea face asta, va fi neplăcut”.

Creşterea cererii le-a permis producătorilor francezi să ţină preţul puţin mai ridicat pentru acest tip de vin.

Guy Sauron, producător de vin: „Cum să scădem preţurile? E imposibil, dacă luăm în calcul cererea şi costurile. Dacă reducem preţurile ne vom pierde identitatea”.

Franţa produce peste 25 de milioane de hectolitri de vin roşe anual. Cele mai multe sticle sunt umplute în podgoriile din Provenţa şi din Valea Loarei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...