13:53:30 28.03.2024
Stiri

UE a decis să înființeze universități europene, unde studenții învață în mai multe țări

Social 24.05.2018 09:19 Vizualizări2423 Autor: Ziarul National


UE a decis să înființeze universități europene, unde studenții învață în mai multe țări sursa: google.ro

Uniunea Europeană va lansa din 2019 proiecte-pilot pentru crearea de universități europene, rețele de instituții de învățământ superior care să permită obținerea unei diplome combinând studii în mai multe țări din blocul comunitar, au anunțat marți Comisia Europeană și președinția bulgară a Consiliului UE.

La capătul unei reuniuni la Bruxelles a celor 28 de miniștri ai Educației, executivul european a anunțat că vrea „să lanseze proiecte-pilot în 2019 și în 2020 în cadrul Programului Erasmus +”, relatează AFP.

Punerea deplină în aplicare a inițiativei ar urma să aibă loc în 2021, după experiența proiectelor-pilot și odată cu viitorul cadru bugetar multianual al UE.

Aceste universități europene, care ar regrupa instituții deja existente, „ar permite întărirea cooperării transfrontaliere prin strategii instituționale pe termen lung”, a subliniat Comisia Europeană.

„Ele ar încuraja inovația și excelență, ar spori mobilitatea studenților și profesorilor și ar facilita învățarea de limbi străine. Competitivitatea învățământului superior european ar urma de asemenea să fie întărită”, a adăugat Bruxelles-ul.

În toamna va fi lansată o licitație pentru a începe definirea caietului de sarcini, iar patru proiecte ar putea apărea din toamna lui 2019. Obiectivul este de a avea aproximativ 20 astfel de universități până în 2024.

Crearea unor rețele universitare europene face parte din propunerile președintelui francez, Emmanuel Macron, pentru relansarea UE, fiind susținută de cele 28 de state membre la summitul social de la Goteborg din noiembrie 2017.

Rețelele s-ar putea crea prin afinități geografice, academice (excelență într-o materie) sau tematice (energie, lupta împotriva încălzirii climatice etc.).

O rețea trebuie să aibă cel puțin trei țări implicate și să regrupeze între trei și șase instituții de învățământ. Aceste rețele ar trebui să faciliteze mobilitatea intra-europeană nu doar a studenților, dar și a profesorilor, cercetătorilor și personalului administrativ.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md