/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Bloc locativ în loc de parcare în sectorul Centru. Locatarii sunt revoltați, iar autoritățile spun că este legal

23 mai 2018, ora 18:39

„Primăria mi-a dat. Primăria nu va dat. Primăria mi-a dat acest teren, 20 de ani m-am judecat cu ei. Nistor o să răspundă”.

Pentru a rezolva situația, locatarii celor doua blocuri, majoritatea lucrători medicali, au participat astăzi la consultările publice, organizate de Primărie. Șeful Institutului de proiectări a încercat să-i convingă că totul este legal.

„Clădirea asta nu influențează absolut nimănui, este dotată cu toate obiectivele, corespunde cu toate normativele. Ascultați. Nu este loc, veniți la fața locului. Am fost eu acolo. Nu ați fost”.

De cealaltă parte, oamenii spun că decizia este una ilegală, iar terenul care desparte cele două construcții ar fi singurul loc unde se pot juca copiii.

„Șase, șapte, opt, nouă, zece, unsprezece, doisprezece, treisprezece, paisprezece, cincisprezece, șaisprezece, șaptesprezece. Spune-ți-mi vă rog, la 17 pași poți să construiești o casă de locuit? Acesta e singurul loc unde copii pot să se joace fotbal, unde pot alerga, unde putem să parcăm mașinile noastre”.

„Noi ne exprimăm indignarea profundă, am discutat și cu persoana care vrea să construiască, noi îl înțelegem, dar o să cerem de la Primăria Chișinău să-i ofere alt lot fiindcă acesta nu este loc pentru construcția unei case de locuit cu nouă etaje și tare am dori atunci când se proiectează mai ales la Malina Mică să aibă în vedere străzile”, susține Ludmila Chitic, șeful de bloc.

„Tot terenul care este amenajat aici a fost în ansamblu făcut pentru ambele case, hotarul la case era la marginea acestui garaj, tot asta este în teritoriu la blocurile de locuit. Pe aici, pe centru, merge aprovizionarea cu apă, pe aici mergea apa fierbinte, încălzirea, cablurile de lumină electrică. – Ar putea să le afecteze. – Numaidecât, ei cum au arătat trebuie”, menționează Alexandru Ilieș, locatar.

Proprietarul neagă acuzațiile și spune că toate actele pentru teren sunt în regulă, iar prin construcția noului bloc va oferi locatarilor o infrastructură mai bună.

„Se scrie clar, în locul terenului respectiv s-a dat altul, a fost decizia Consiliului, a trecut toate etapele pentru decizia la mână. Acolo este o parcare, ea nu este amenajată, este mult gunoi, tufișuri care nu sunt curățate și nu este îngrijit. Noi vrem să îngrijim acest teren și, totodată, să respectăm părerile la vecini”, susține Iurie Gore, proprietarul terenului.

Cei de la Arhitectură spun că nu există nici o problem în legătură cu înălțarea noului bloc.

„Unica problemă pe care eu o văd este că până a începe oricare activitate de teren, trebuiau să aibă discuții cu cei din apropiere și poate atunci lumea înțelegea altfel”, spune Mihai Garețchi, arhitect-șef Institutul de Proiectări”.

Între cele două blocuri deja existente, urmează a fi construit un al treilea cu 9 etaje, dotat cu centre comerciale și parcări subterane.

Reporter: Carolina Russu
Imagine: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram