Neaşteptat! PL preia Ministerul Educaţiei, iar PLDM–Ministerul Tineretului. Iată cum vor fi repartizate ministerele

Numele candidatului pentru funcţia de premier și membrii Guvernului vor fi anunțați mâine dimineaţa, au declarat liderii celor trei formațiuni, astă seara, după o nouă rundă de negocieri.

Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu au refuzat să ofere detalii privind candidaţii la funcţia de miniştri, motivâd că la fiecare dintre parteneri “există câte o poziţie sau două deschisă”. Totuşi, înainte de a semna Acordul de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană 3, cei trei lideri au anunţat ce ministere le revin, după partajarea ministerelor din următorul Guvern.

Astfel, președintele PL, Mihai Ghimpu, a anunţat că formațiunea pe care o conduce va conduce Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului, Ministerul Apărării,  Ministerul Transporturilor şi Ministerul Educaţiei, ultimul a “aparţinut ” până acum PLDM-ului.

La rândul său, liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că liberal-democrații vor conduce Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familiei și Ministerul Tineretului, ultima insitituţie în urma partajării de până acum aparţinea PL-ului.

Iar PDM-ul a obținut Ministerul Sănătății, Ministerul Justiției, Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, Ministerul Culturii, Ministerul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor și Ministerul Economiei. De asemenea, o noutate în partajarea ministerelor ar fi faptul că Ministerul Sănătăţii şi cel al Justiţiei, ale căror portofolii sunt deţinute de şase ani de miniştri liberal-democraţi, vor trece la democraţi.

Cele trei partide au mai convenit ca funcția de premier să-i revină PLDM-ului, cea de președinte al Parlamentului PD-ului, în timp ce PL-ul a fost de acord ca președintele să fie ales „consensual”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.