/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

/VIDEO/ Târgul locurilor de muncă la Chișinău. Tinerii caută joburi cu salarii motivante: „Dacă nu găsim de lucru de nevoie o să plecăm”

missing
23 mai 2018, ora 17:23

La târgul de astăzi au fost prezenți 60 de angajatori din diverse domenii de activitate. În total, aceștia oferă peste 2000 de locuri de muncă. Este vorba de joburi atât pentru persoanele cu experiență, cât și pentru începători.

„Am venit cu oferte de muncă ca vânzător casier, bucătari cofetari, magaziner – avem nevoie și la centrul de aprovizionare. Salarii avem decente, motivante, la noi pachet oficial deplin. – De la cât ar începe? – De la 4000”, a menționat Diana Golban, reprezentantul unei companii.

„Avem nevoie de educatori, de ajutori de educatori, de profesori de limbă engleză, de conducători muzicali, asistent medical, este o gamă largă. Avem pentru ei niște condiții foarte bune și salariu motivant, este pachetul social inclus, totul este achitat oficial. De exemplu, educatorul începe cu un salariu de 5000 de lei, dar are o perioadă de creștere”, susține Felicia Zubic, administratorul unei grădinițe.

La târg au fost prezente și instituțiile de învățământ.

„Vrem să propunem oferte foarte convenabile pentru studenții care vor să crească într-o carieră militară. La Academia noastră se oferă studii pentru studenții care au absolvit deja la liceu, se oferă trei specialități infanterie, artilerie și transmisiuni”, spune Cristina Toderici, studentă la Academia Militară.

Tinerii care au venit în căutarea unui job cer salarii motivante. Ei spun că oferte sunt multe, doar că, la capitolul salarii, potențialii angajatori sunt tare misterioși.

„Caut ceva ca să-mi placă, dar până când nu am găsit nimic interesant. De salarii nimeni nimic nu ne zice, trebuie să mergem mai întâi la un interviu ca să afli mai multe detalii, dar depinde de companie, specialiști”.

„Am găsit niște oferte foarte interesante și urmează să mai descopăr ce mai ascunde acest eveniment. La capitolul salarii este nevoie de negociere atunci când hotărăști să aplici la un job”.

În căutarea unui loc de muncă l-am găsit și pe Alexei Gâlea. Cu doi copii acasă, bărbatul spune că un post de muncă bine plătit e greu de găsit, iar din această cauză va fi nevoit să plece peste hotare: „Sunt angajat, dar aș vrea să văd ce mai este nou pe piața locurilor de muncă. Să vedem poate este ceva mai bun, mai aproape. – În ce domeniu căutați? – Ca manager de exemplu. – Ce salariu v-ar motiva ca să alegeți un nou job? – Plus minus vreo 8 mii de lei. Dacă nu găsim de lucru de nevoie o să plecăm”.

Șefa Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă spune că la astfel de târguri mulți tineri își găsesc un loc de muncă.

„Undeva 20 la sută din tineri se angajează în urma acestor evenimente însă monitorizarea decurge doar după trei săptămâni de la eveniment”, susține Raisa Dogaru, director ANOFM.

Forumul profesiilor „O carieră de succes acasă” și Târgului locurilor de muncă pentru Tineret este la a VIII- ediție.

Reporter: Carolina Russu
Imagine: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram