Elevi aproape cu 10 pe linie la BAC. Cunoaște-l pe Kiril Solovei: „Am făcut un pariu cu părinții”

dd

Pentru ca să fii scutit de un examen de bacalaureat trebuie să obții loc la o olimpiadă republicană, să fii olimpic sau să susții examenele internaționale la o limbă străină. Kiril Solovei este unul dintre tinerii care îndeplinește toate aceste trei condiții. Prin urmare, elevul are deja asigurate trei note de 10 la BAC și urmează să se prezinte la un singur examen, cel la limba și literatura română. În cele ce urmează, vă propunem să aflați cum i-a reușit o asemenea performanță.

„M-am pregătit câte șase ore pe zi”

Kiril Solovei își face studiile la Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău. Tânărul este în clasa a XII-a și a reușit să realizeze visul oricărui elev absolvent. Va putea să doarmă liniștit, în timp ce colegii lui vor scrie examenele de bacalaureat.

„Știam despre faptul că dacă participi la olimpiada republicană și iei unul dintre locurile de frunte, ești scutit de la examenul la acel obiect. Am hotărât să particip și, prin urmare, am obținut un loc la matematică”. Cu limba engleză este mult mai simplu, deoarece a devenit deja un trend printre absolvenții claselor a XII-a să susțină TOEFL-ul”, spune tânărul.

Cel de-al treilea obiect de la care a fost scutit cu nota 10 este chimia. Mai mult, Kiril a participat la Olimpiada Internațională la Chimie din orașul Minsk, Republica Belarus și a adus acasă medalia de bronz.2 3

Elevul recunoaște că în goană după rezultate remarcabile la chimie, a cam uitat de matematică și alte discipline importante.Chiar și așa, a reușit să recupereze timpul pierdut și să obțină un loc de frunte la olimpiada de matematică din acest an. „Timp de două săptămâni am stat cu formulele și exercițiile în față. M-am pregătit câte șase ore pe zi, am exersat mult, dar într-un final am reușit”.

„La început colegii mi-au spus că sunt un norocos și că ar vrea și ei să fie scutiți de examene, dar au recunoscut că este vorba și de muncă asiduă și nu doar de noroc”, spune Kiril.

Mai mul, colegii de clasă l-au rugat pe băiat să-i ajute pentru ca să obțină și ei rezultate mai bune la examenele de bacalaureat.

„Scopul meu era să obțin un loc pe Republică”

Kiril este pasionat de chimie, iar primele tangențe cu formulele complicate și problemele, care au fost în cele din urmă definitorii, le-a avut în clasa a VIII-a. „Am început cu pași mici, făceam chimia lejer și încercam să înțeleg dacă îmi place, dacă mă regăsesc”, își aduce aminte tânărul.8

Pe măsură ce avansa, problemele îl captivau din ce în ce mai mult. Astfel a hotărât să studieze mai intens acest obiect. „Scopul meu era să obțin un loc pe Rebulică”. În acel an Kiril a luat locul I, următoarea țintă a fost să meargă la Olimpiada Internațională la chimie. Tânărul nu s-a regăsit în lista celor trec, dar la încurajările profesorului a continuat să se pregătească pentru ca în următorul an să plece la olimpiadă în Georgia. „Eram destul de relaxat, pentru că am mers pentru prima dată și nimeni nu aștepta de la mine rezultate remarcabile. Atunci am obținut medalia de bronz și am fost foarte bucuros. În momentul în care am fost apreciat, am înțeles că dacă depui mult efort, într-un final vei fi răsplătit”.4 5

Pregătirile pentru o olimpiadă republicană durează mult. „Zece cei mai buni elevi din țară la o anumită disciplină fac ore cu profesori de la universitate. Facem câte șase ore pe zi de chimie, câte trei ore dimineața și trei ore seara. „În asemenea cazuri colectivul este foarte unit și nu suntem într-o situație în care s-ar simți presiune. Există spiritul de competitivitate, dar mereu încercăm să ne ajutăm și ne bucurăm de rezultatele pe care le obțin colegii noștri”.

Orarul unui elev olimpic

Și pentru că nici de distracții nu trebuie să uiți, Kiril a pariat cu părinții săi că, dacă va lua medalia de argint la Olimpiadă Internațională la Chimie care a avut loc în Thailanda, va merge în vacanța de vară la mare doar cu prietenii. După ce a venit acasă cu medalia de argint, părinții s-au ținut de cuvânt și a plecat într-o escapadă alături de prieteni.6

„Orarul pe care mi l-am stabilit este foarte flexibil. Rezolv probleme la chimie timp de două ore, după care ies la plimbare cu prietenii. Când revin acasă iar fac chimie. Urmează o pauză de o oră la sală sau privesc un film interesant,  după care alte două ore de chimie”. Conform schemei lui Kiril, așa se adună șase ore. „În rezultat nu ești foarte obosit, pentru că nu le-ai făcut la rând”.

Până colegii se pregătesc de BAC, învață o limbă nouă

Tânărul are și alte pasiuni pe lângă acumularea cunoștințelor în domeniul chimiei. „Până în a X-a am practicat dansul. Am fost la mai multe concursuri, iar cel mai memorabil este cel care a avut loc la Bălți. Dansul unește oamenii”. Totuși, Kiril a recunoscut că din clasa a X-a, cea mai mare parte a timpului a dedicat-o învățăturii și nu a prea avut timp pentru dansuri. Însă cine știe, poate revine la ele într-o zi.

Până atunci, timpul pe care colegii săi urmează să îl dedice pregătirii pentru examenele de bacalaureat, nu va trece degeaba nici pentru Kiril: „Aș vrea să reușesc să învăț o limbă nouă. De asemenea, am vrut să modelez lutul pentru a-mi perfecționa abilitățile în ceea ce ține de lucrul manual”. 7

Kiril vrea să urmeze exemplul tatălui său și să devină stomatolog. Prin urmare, este conștient de sacrificiile pe care trebuie să le facă și timpul pe care trebuie să îl investească în studii. „Încă nu sunt sigur unde urmează să fac facultatea de stomatologie, dar optez pentru universitățile din Europa sau Rusia. Mai am o vară să mă gândesc”.

Utilma vacanță de școală, Kiril o să se pregătească de următoarea Olimpiadă Internațională la Chimie. Pe lângă aceasta, tânărul mai visează la o escapadă la mare împreună cu prietenii.

Sfaturi pentru tineri:

# Niciodată nu vă opriți la ceea ce ați obținut.

# Mereu aspirați la ceva mai mult.

# Este incorect să crezi că nu ești predispus pentru ceva, toți sunt predispuși, dacă muncesc mult.

# Nu există oameni mai buni decât tine, pur și simplu încearcă.9

Taguri: #BAC 2018
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente