Investigație marca „România, te iubesc!”: Plahotniuc, implicat în afaceri cu preluarea abuzivă a mii de hectare de terenuri agricole peste Prut

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Partidului Democrat, oligarhul moldovean Vlad Plahotniuc, este suspectat de afaceri în domeniul agriculturii în România, o parte dintre care ar fi fost preluate în mod abuziv de la omul de afaceri român Adrian Porumboiu, cel pe care Plahotniuc a încercat să-l oblige prin instanță să nu-i mai pronunțe numele, dar a pierdut definitiv procesul intentat în România. În „afacere” este implicat și omul de afaceri georgian, cu cetățenie rusă și americană, Vaja Jhasi, care controlează formal cel mai mare grup agricol din Republica Moldova, Transoil, dar și un oarecare afacerist moldovean Valeriu Cojocaru.

Schemele cu implicarea lui Vlad Plahotniuc ies la iveală într-o investigație marca „România, te iubesc!”, intitulată „Țară fără glie”, care spune despre „cum a ajuns România să fie cumpărată bucată cu bucată de întreprinzători din toată lumea”.

Adrian Porumboiu care a ridicat Grupul Racova, un imperiu din agricultură, cu „aproape 50 de mii de hectare de teren comasate în 20 de ani și lucrate la nivel industrial, ferme de animale, fabrici de panificație, de ulei, vinificație, hoteluri, construcții industriale” și care „ocupa locul 2 în topul afacerilor cu cereale, o afacere evaluată la sute de milioane de euro”, acuză că este victima unei preluări după un scenariu scris „în Est”, adică în Republica Moldova, comis acum patru ani.

„Știu sigur, nu am nicio îndoială că e implicat în tranzacția asta și în modul de operare pe care-l face cu firme la Geneva, Marele Ducat, Abu Dhabi…”, afirmă Porumboiu.

Vedeți aici mai multe știri despre dosarul înntentat de Vlad Plahotniuc în România împotriva lui Adrian Porumboiu, căruia îi cerea să nu-i mai pronunțe numele

Plahotniuc – eminența cenușie a politicii

„Am încercat să vorbim și cu Vladimir Plahotniuc, dar acesta nu ne-a răspuns la solicitări. Interesant este că acest personaj are multiple identități: cetățean rus, moldovean, dar și român. Și-a dobândit cetățenia romană în 2001 sub un alt nume, Vlad Ulinici”, punctează autorul, care-l descrie pe Plahotniuc drept „cel mai influent om dincolo de Prut, eminența cenușie a politicii”, președinte al Partidului Democrat și oligarh, care „a fost acuzat în nenumărate rânduri de preluarea ostilă a unor afaceri prospere în Moldova”.

„În România există o plângere la DIICOT înregistrată pe numele lui Plahotniuc pentru șantaj și amenințarea unui om de afaceri moldovean, Vleaceslav Platon. Urmărirea penală a fost blocată pentru că DIICOT considera că nu sunt fapte care să privească statul român”, se mai arată în investigația jurnalistică.

Plahotniuc și Grupul Racova

În 2014, Grupul Racova era înglodat în datorii și împrumuturi de la 9 bănci de aproape 120 de milioane de euro. Astfel, firmele lui Porumboiu aveau nevoie urgentă de un investitor care să-l susțină financiar. Și deși a negociat cu mai multe entități dispuse să ajute, a luat o decizie pe care acum o regretă. „Acceptă să-și transfere toate acțiunile grupului Racova unui om de afaceri venit de peste Prut, partea de producție vegetală și de uleiuri, iar acesta să-i șteargă toate datoriile. Porumboiu rămâne cu partea de zootehnie, o fabrică de lapte, una de panificație și hotelul”.

Omul de afaceri, „venit de peste Prut”, este Vaja Jashi, care în 2014 a ajuns să cumpere cea mai mare fabrică de prelucrare a uleiului din România, Ultex Ţandărei, aflată în faliment, printr-o altă firmă, Floarea Internațional.

Jashi recunoaște că este un apropiat de-al lui Vladimir Plahotniuc, dar spune că acesta nu are legătură cu ceea ce se întâmplă în România. „Îl știu pe Plahotniuc de mult timp, de 20 de ani, dar niciodată nu a fost parte în afacerile mele, nu a fost parte în nicio investiție. Dacă Plahotniuc ar fi vrut să intre în afacere cum trebuie, n-am fi avut nevoie de investitori. Îmi scria un cec și terminam. Este o putere financiară și nu mai mergeam la bănci. A spune că Plahotniuc este într-o afacere care nu merge, este imposibil. Dacă era Plahotniuc în afacere era totul gata, creditorii plătiți… De ce aș mai fi avut nevoie de investitori dacă era Plahotniuc implicat?”, a întrebat retoric acesta.

Potrivit lui „Plahotniuc nu a fost niciodată parte din această afacere, din operațiunile din România” și „n-a avut nici măcar o discuție apropiată cu de Racova… E total în afara poveștii”. „Acest om este un om politic și un afacerist în Moldova care nu a fost implicat în afacerile din România. Punct!”, a mai reiterat acesta, care a mai explicat că „Racova este o afacere foarte dificiă”.

„Este foarte, foarte dificilă, foarte complicată. Cu multe datorii (…) Nu este o poveste ușoară. De aceea, persoane ca Plahotniuc nu intră într-un astfel de dezastru să-l rezolve. Pentru că este foarte ocupat și să-l implici pe el este o mare greșeală și este o tactică să distragi atenția lumii”, a mai punctat afaceristul georgian.

Managerul de criză al lui Plahotniuc în afacerea Racova

În „afacere” este implicat și omul de afaceri moldovean Valeriu Cojocaru, director general al companiilor Comcereal Vaslui și Agrocomplex Bârlad, parte a grupului Racova. Acesta se prezintă ca „un manager de criză în cazul Grupului Racova. Și el însă neagă că preluarea a fost făcută cu implicarea și pe banii lui Plahotniuc.

Dacă era banii lui Plahotniuc, credeți-mă că cumpăram și insula Marea Brăilă, n-o cumpărau arabii. O cumpăra Plahotniuc”, afirmă acesta.

„Atâția bani are Plahotniuc?”, întreabă jurnalistul român. „Nu atâția bani. Atâta minte are omul ista și atâtea capacități de a munci, de a face afaceri. El vâră bani în afaceri care aduc profit”, a conchis afaceristul moldovean.

Vedeți aici investigația jurnalistică „Țară fără glie” realizată în două părți (partea a întâia și partea a doua).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...