Linkuri accesibilitate

Ion Iliescu convocat la Parchetul General în România în legătură cu acuzațiile în Dosarul revoluției din 1989


Fostul președinte Ion Iliescu în 2007
Fostul președinte Ion Iliescu în 2007

Primul președinte al României postcomuniste, Ion Iliescu a fost chemat marți la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoștință extinderea anchetei în Dosarul Revoluției, potrivit Digi 24. Fostul președinte este acuzat de infracțiuni împotriva umanității. Pe 18 decembrie 2017, Parchetul Militar a anunţat că, în urma anchetei în dosarul „Revoluţiei”, s-a ajuns la concluzia că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere. Procurorul militar Marian Lazăr declara atunci că a existat o diversiune militară începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri.

În cazul lui Ion Iliescu, s-a cerut urmărirea penală pentru intervalul 22-27 decembrie 1989, având în vedere că acesta a fost „membru și președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale” (din 22 decembrie 1989), organism care de facto a exercitat puterea executivă și legislativă centrală, comportându-se ca un Guvern până la apariția Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, când președintele Consiliului a primit rolul unui șef de stat, iar atribuțiile legislative ale Consiliului au fost separate de cele executive”.

Pe 13 aprilie 2018, preşedintele României, Klaus Iohannis a aprobat cererea procurorilor de urmărire penală pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, relatează „Hotnews”.

XS
SM
MD
LG