15:01:13 16.04.2024
Stiri

Zeci de mii de metri pătrați, proprietate municipală, NEUTILIZATE sau oferite pe GRATIS: „Chișinăul stă pe un SAC cu BANI și nu putem să-i utilizăm”

Economie 21.05.2018 14:19 Vizualizări3328 Autor: Ziarul National
Zeci de mii de metri pătrați, proprietate municipală, NEUTILIZATE sau oferite pe GRATIS: „Chișinăul stă pe un SAC cu BANI și nu putem să-i utilizăm”


Chișinăul nu-și administrează eficient proprietățile și ratează anual venituri de cel puțin 700 de milioane de lei.

Cea mai mai problemă este neînregistrarea clădirilor, încăperilor sau construcțiilor în Registrul Bunurilor Imobile sau a terenurilor ca proprietate a capitalei.

Șeful Direcţiei generale economie, reforme şi relaţii patrimoniale a Primăriei Chișinău, Vladimir Iermicioi, a raportat astăzi la ședința instituției că, recent, în „Monitorul Oficial” a fost publicată o lege care vizează delimitarea bunurilor, iar Guvernul ar urma să elaboreze timp de jumătate de an un regulament, astfel încât oficiile cadastrale să acepte înregistrarea proprietății care aparține administrațiilor publice locale, lucru care nu se întâmpla până acum.

Potrivit lui Iermicioi, există în continuare riscul pierderii bunurilor de către Primăria Chișinău din cauza neînregistrării lor.

Autoritățile municipale dispun în prezent de bunuri cu suprafața de peste 8,2 miliarde de metri pătrați (6,750 de miliarde de metri pătrați de bunuri locative și restul - nelocative) în valoare de peste 4,4 miliarde de lei, zeci de mii dintre care nu sunt utilizați. Totodată, numai 23% dintre proprietățile gestionate de întreprinderile municipale sunt înregistrate.

Angela Efremov, șefă de secție din cadrul aceleiași direcții, a adăugat că autoritățile municipale sunt fondatoare a 63 de întreprinderi municipale, inclusiv a 22 de întreprinderi de gestionare a fondului locativ care sunt în procedură de insolvabilitate, ale unei întreprinderi în proces de lichidate - „Chișinău-Prim”, dar și a patru care nu au avut nicio activitate pe parcursul anului trecut.

Numai 23 dintre întreprinderile municipale au activat cu profit. Totodată, aceste întreprinderi municipale gestionează terenuri aferende de 1,5 mii de hectare și spații de 148,8 mii de metri pătrați. De cele mai dese ori, acestea dau în chirie spațiile fără o decizie a Consiliului Municipal Chișinău, fiindcă legislația le permite, și nu varsă în buget impozitele pentru bunuri.

Un audit efectuat recent arată că sediile instituțiilor municipale sunt înregstrate corespunzător în proporție de numai 58%, iar spațiile sunt valorificate de la 65% la 72%.

„Stăm pe un sac cu bani și nu putem să-i valorificăm. Îi facem gospodari pe unii agenți economici din contul proprietății publice”, a concluzionat primarul interimar al Chișinăului, Ruslan Codreanu.

Acesta a propus înființarea unei direcții speciale care să gestioneze tot patrimoniul municipal, după exemplul Agenției Proprietății Publice, care funcționează la nivel național.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md