Principală  —  IMPORTANTE   —   (infografic) Cea mai mică rată…

(infografic) Cea mai mică rată de participare la vot din istoria alegerilor locale declarate valabile

Astăzi, 20 mai, după trei ani de la ultimele alegeri locale, în mun. Chișinău au avut loc alegeri noi pentru funcția de primar general al capitalei. Cu o rată de participare de 35,53%, alegerile locale din 2018 înregistrează cea mai mică rată de participare la vot din istoria alegerilor locale, declarate valabile.

Dintre cei peste 630 de mii de alegători din mun. Chișinău așteptați astăzi la urne pentru a alege primarul, la urnele de vot s-au prezentat doar puțin peste 225 de mii de persoane. Astfel, scrutinul s-a finalizat cu o rată de participare de 35,53%.

Din 1999, când primarul de Chișinău a fost ales pentru prima dată prin vot direct de către cetățeni, rata de participare înregistrată în 2018 este cea mai mică din istoria alegerilor locale declarate valabile.

Sursă date: e-democracy.md

Alegerile noi şi repetate pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău, organizate în vara anului 2005, au fost declarate nevalabile din cauza prezenţei joase la vot. În primul tur de scrutin au participat 27,05% din alegătorii eligibili, iar la cele repetate din 24 iulie — 19,8%, validarea alegerilor fiind posibilă doar în cazul participării a unei treimi din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale, conform legislației în vigoare la acel moment.

În consecinţă, CEC a decis să stabilească pentru data de 27 noiembrie 2005 organizarea alegerilor noi. La alegerile noi din 27 noiembrie au participat 22,42% din alegătorii cu drept de vot, iar la alegerile repetate din 11 decembrie — 22,65%, scrutinele fiind declarate, din nou, nevalabile. În situaţia creată, a fost luată decizia de a stabili un moratoriu privind organizarea de noi alegeri, iar conducerea primăriei a fost preluată de către primarul general interimar.