Alegători decedați în listele electorale și persoane străine înscrise în alte apartamente. Care sunt încălcările din ultimele ore ale scrutinului

2016_10_28_01e4c076-c243-46dd-afe6-f834e56f9874_rsz_crp_crp

Misiunea Promo-LEX a constatat următoarele nereguli în procesul de votare în intervalul de timp 18.45 – 21.00. Potrivit Asociației, în ultimele ore s-au depistat peste 40 de încălcări, iar cele mai multe au fost „fotografierea buletinelor de vot (8 cazuri), deficiențe în listele electorale (15 cazuri).

#Acces restricționat sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – 1 caz.

SV 2/4, Bălți. Observatorul a dorit să filmeze o situație de problemă în cadrul procesului de votare, însă președintele biroului nu a permis acest lucru.

#Prezența materialelor de publicitate, afișelor, panourilor electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 2 cazuri.
SV 2/42 Bălți. În raza a 100 m de la SV au fost observate afișe publicitare ale unui candidat.
SV 2/37 Bălți. În raza a 100 m de la SV au fost observate afișe publicitare ale unui candidat.

#Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ruperea/deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 1 caz.
SV 1/163 Chișinău. S-a constatat că 3 urne de vot staționare au doar câte un sigiliu fiecare, iar urna mobilă are aplicat doar un singur sigiliu.

#Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau perimetrul de 50 de metri ai secției de votare – 5 cazuri.
SV 16/42 Jora de Mijloc. La o distanță de 25 m de la intrarea în SV, a fost observat un candidat la funcția de primar al comunei, discutând cu alte 2-3 persoane.
SV 1/231 Chișinău. În incinta SV a fost prezent un deputat din partea unui concurent. Acesta s-a aflat timp de 5 minute în SV. În tot acest timp el a discutat cu observatorul de la partidul său. La un moment dat din partea celorlalți observatori și a Președintelui BESV acesta a fost rugat să prezinte un act prin care îi este permis ca acesta să se afle în BESV pe o perioadă mai îndelungată, la care acesta a prezentat legitimația de deputat și a zis că aceasta îi oferă acest drept. După discuții în contradictoriu, persoana respectivă a părăsit SV.
SV 1/139 Chișinău. O persoană neautorizată a ajutat membrii BESV să adune materialele din secția de votare. La intervenția observatorului Promo-LEX, i s-a spus că este șoferul care va merge să transporte sacii către CECE.
SV 1/17 Chișinău. Persoană neautorizată (paznicul instituției în care este deschisă SV) asistă la numărarea voturilor.
SV 1/168 Chișinău. După închiderea SV, la ora 21.26, în incinta SV a intrat o persoană neautorizată, un deputat al unui concurent electoral. Acesta a stat câteva minute acolo, după care a plecat.

#Agitație electorală sau PR negru în perimetrul şi/sau în apropierea secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 2 cazuri.
SV 1/47 Chișinău. Un observator din partea concurentului a indicat în voce tare unui alt alegător pentru cine să voteze la momentul în care acesta s-a prezentat pentru a vota.
SV 16/43 Jora de Mijloc. A fost identificată o mașină de model LADA, cu numărul de înmatriculare OR AA 901, care a transportat alegători la secția de votare de cel puțin 4 ori.

#Acte de violență sau intimidări ale alegătorilor, sau altor persoane – 4 cazuri
SV 1/101 Chișinău. Un alegător a încercat să voteze fără fișa de însoțire a buletinului de identitate. Președintele BESV nu i-a permis, din care cauză el a devenit agresiv și s-a iscat o ceartă. A fost necesară intervenția poliției pentru a obliga persoana agresivă să părăsească incinta SV.
SV 1/81 Chișinău. Un alegător în stare de ebrietate a cerut să vadă în listele electorale dacă sunt incluși membrii familiei sale, după ce a votat. La refuzul președintelui SV, el a făcut scandal. A fost sesizat polițistul, iar alegătorul a fost forțat să părăsească SV.
SV 1/285 Chișinău. După ce a luat buletinul de vot de la membrii BESV, un alegător s-a așezat pe un scaun din incinta SV (în loc să meargă în cabina de vot). La solicitarea membrului BESV de a se îndrepta spre cabina de vot, acesta a refuzat și a înjurat persoana, după care a rupt buletinul de vot și a părăsit SV. Președintele BESV a declarat că acest buletin a fost anulat.
SV 2/31, Bălți. Observatorii unui concurent, precum și din partea unei asociații obștești au agresat verbal operatorii CEC precum că ei falsifică voturi și ascund informații de la observatori. Observatorul Promo-LEX susține că lipsesc careva dovezi în acest sens, iar el a avut acces la toate informațiile. Conflictul a fost aplanat, însă observatorii menționați au solicitat datele de contact ale observatorului Promo-LEX pentru orice eventualitate (acesta a refuzat să le ofere).

#Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 15 cazuri.
SV 1/54 Chișinău. Un alegător nu a fost identificat nici în SIAS „Alegeri”, nici pe listele electorale de bază. Ca rezultat, acesta a votat pe listele suplimentare.
SV 1/168 Chișinău. Un alegător a identificat 2 persoane străine înregistrate la adresa sa de domiciliu.
SV 1/128 Chișinău. Un alegător a identificat 5 persoane străine înregistrate la adresa sa de domiciliu. Doamna afirmă că în urmă cu mai mulți ani a fost la secția de pașapoarte pentru a clarifica această situație, însă la alegeri aceste persoane figurează în listele electorale.
SV 1/302 Chișinău. Un alegător nu s-a regăsit în listele electorale de bază. Dat fiind faptul că datele din buletin atestă corespunderea la SV respectivă, alegătorul a fost inclus în listele suplimentare.
SV 1/45 Chișinău. Un alegător a identificat o persoană decedată în listele electorale de bază (a prezentat și copia certificatului de deces).
SV 2/48 Bălți. Un alegător nu s-a regăsit în listele electorale de bază. La prezentarea dovezilor din buletinul de identitate, acesta a fost inclus în lista suplimentară.
SV 2/4 Bălți. Un alegător nu s-a regăsit pe listele electorale de bază, fiind inclus pe listele suplimentare.
SV 1/152 Chișinău. Un alegător a identificat o persoană străină înregistrată la adresa sa de domiciliu.
SV 1/267 Chișinău. Un alegător a identificat o persoană străină înregistrată la adresa sa de domiciliu.
SV 1/70 Chișinău. Un alegător a identificat o persoană străină înregistrată la adresa sa de domiciliu. Acesta afirmă că locuiește în acel apartament din anii 90 și nu știe cine ar putea fi persoana respectivă.
SV 1/139 Chișinău. Un alegător a identificat că o persoană necunoscută este înregistrată la domiciliul lui.
SV 1/153 Chișinău. Un alegător nu s-a regăsit în listele electorale de bază, i s-a permis să voteze, a fost introdus în listele electorale suplimentare.
SV 1/85 Chișinău. O alegătoare a observat că vecina ei care locuia pe str. Onisifor Ghibu 4 , ap. 41, decedată de 15 ani se regăsește pe listele electorale.
SV 1/76 Chișinău. Pe parcursul zilei alegerilor, zece persoane nu s-au regăsit în listele de bază și au fost incluse în listele suplimentare în cadrul SV.
SV 1/118 Chișinău. Un alegător a venit să voteze la SV 118, unde vota și anterior, dar era repartizată în altă secție de votare (SV 117) i s-a spus să plece acolo.

#Fotografierea buletinelor de vot – 8 cazuri.
SV 1/41 Chișinău. Un alegător a fotografiat buletinul de vot. După remarcile observatorului, acesta a șters pozele.
SV 2/17 Bălți. Un alegător a fotografiat buletinul de vot, dar la observațiile și solicitarea Președintelui BESV, acesta a șters poza.
SV 2/5 Bălți. Un alegător a fotografiat buletinul de vot, refuzând să se conformeze solicitării BESV de a șterge poza. La momentul ieșirii din incinta SV, a intervenit poliția. Ca rezultat, poza a fost ștearsă.
SV 1/281 Chișinău. Un alegător a fotografiat buletinul de vot. La solicitarea membrilor BESV, poza a fost ștearsă.
SV 1/65 Chișinău. Un alegător a fotografiat buletinul de vot.
SV 1/2 Chișinău. Un alegător a fotografiat buletinul de vot. Fotografia nu a fost ștearsă, din considerentul că alegătorul a părăsit prea repede SV.
SV 1/17 Chișinău. Un alegător a fotografiat un buletinul de vot, după rugămintea președintelui SV, acesta a șters fotografia.
SV 1/183 Chișinău. Un alegător a făcut poze la buletinul de vot, membrii BESV i-au făcut observații, la care el nu a reacționat.
Votarea cu deficiențe la prezentarea actelor de identitate – 3 cazuri.
SV 1/135 Chișinău. Doi alegători, mama și fiul (cu grad de invaliditate), s-au prezentat pentru a vota fără buletinele de identitate. Dat fiind faptul că-i cunoaște pe aceștia personal, Președintele BESV le-a permis să voteze.

#Datele actelor de identitate au fost luate din listele electorale de bază.
SV 1/248, Chișinău. Un alegător fără fișa de însoțire a fost înregistrat în SIAS ”Alegeri” pentru a vota. La momentul tentativei de a semna în liste și recepționa buletinul de vot, acestuia i s-a explicat că nu poate vota fără fișa de însoțire. Totuși, în SIAS ”Alegeri” alegătorul a fost înregistrat că și-a exercitat dreptul la vot.
SV 1/87 Chișinău. Două alegătoare au venit să voteze în baza actului de vânzare-cumpărare a unei case din Chișinău, ele având viza de reședință la Sângera. Președintele SV a spus ca acestea să voteze la Sângera, iar ele au amenințat că se întorc cu presa.
Anularea buletinelor de vot neutilizate înainte de închiderea SV – 3 cazuri.
SV 1/140 Chișinău. Președintele și secretarul BESV au hotărât să înceapă anularea buletinelor de vot nefolosite, s-au dus într-o încăpere separată cu observatorul din partea unui concurent.
SV 1/41 Chișinău. La ora 20:40 Președintele împreună cu ceilalți membri BESV au început anularea buletinelor de vot rămase.
SV 1/17, Chișinău. Membrii SV au început să anuleze buletinele de vot neutilizate la 20:30 .

#Altele – 2 cazuri
SV 2/3 Bălți. Una și aceeași urnă mobilă a fost scoasă de 2 ori din secție, la spital și la domiciliu. Au fost înregistrată ambele ore la care a fost scoasă.
SV 1/69, Chișinău. Un alegător a votat în prima parte a zilei, după care a revenit însoțind o doamnă slab văzătoare. Trecând pe lângă observatorul unui concurent electoral i-a dat de înțeles că a realizat ceea ce era preconizat. A așteptat doamna și i-a luat buletinul să verifice dacă este ștampila. Pe parcursul zilei, mai mulți treceau pe lângă observatorul candidatului și îi raportau exercitarea votului.

Misiunea de observare Promo-LEX a alegerilor locale noi din 20 mai monitorizează scrutinul prin intermediul a 8 observatori pe termen lung (OTL) în cele 7 circumscripții electorale constituite. În ziua scrutinului, Promo-LEX a delegat câte un observator pe termen scurt în fiecare secție de votare din circumscripție. Observatorii implicați în procesul de monitorizare au semnat Codul de conduită al observatorului național independent Promo-LEX, obligându-se să acționeze operativ, cu buna-credință și în mod non-partizan. Activitatea tuturor observatorilor este coordonată de echipa centrală a Asociației.

Taguri: #CEC Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente