(foto, video) Coruperea alegătorilor și agitație electorală în perimetrul secțiilor de votare. Promo-LEX a prezentat al doilea raport de monitorizare a alegerilor locale

jj

Acum câteva minute, Asociația Promo-LEX a prezentat cel de-al doilea raport privind desfășurarea procesului electoral până la ora 12:45. Cele mai grave încălcări înregistrate sunt coruperea alegătorilor, transportarea masivă a votanților și agitația electorală.

Toate constatările prezentate în raportul cu numărul doi se referă doar la noile încălcări produse între orele 9:30-12:45.

Iată care sunt neregulile care au fost identificate până la această oră .

Observatorii au atestat 3 încălcări (2 la Chișinău și 1 la Bălți) a secretului de votare. Au fost cazuri când într-o cabină de vot au intrat câte 2 persoane sau când se consultau fiind în cabinele din preajmă.

1

Trei cazuri de prezență nejustificată a persoanelor în perimetrul secției de votare s-au produs în Jora de Mijloc. În această dimineață erau prezenți doi pseudo observatori, iar acum aceștia se prezintă drept jurnaliști și filmează oamenii care intră în secția de votare din localitate.

Mai multe birouri electorale ale secțiilor de votare din Chișinău au eliberat reprezentanților unui partid politic, care nu are concurență  electorală înregistrată în municipiul Chișinău, o legitimație de reprezentant al acestui concurent electoral. Unele legitimații au fost eliberate chair astăzi. CEC-ul a asigurat că aceste legitimații vor fi retrase în cel mai scurt timp.
2

Un caz de corupere a alegătorului a fost depistat la Bălți. Cetățeanului nu i s-a permis să iasă din secția de votare cu buletinul de vot, acesta s-a enervat și a lăsat buletinul de vot, a ieșit din secția de votare. Observatorul Promo-LEX l-a urmărit ceva timp și a deslușit o convorbire telefonică dintre alegător și un necunoscut. Din acea convorbire s-a auzit cum cetățeanul a întrebat dacă va fi remunerat, chiar dacă nu a reușit să voteze. Nu se cunoaște despre ce sumă era vorba.

3

Și astăzi s-a continuat agitația electorală. Aceasta s-a manifestat prin împărțirea pliantelor, purtarea vestimentației si simboluri de partid.

4

S-a continuat aducerea în masă a alegătorilor în Jora de Mijloc. De data aceasta este vorba de implicarea unui microbuz.

5

7

Programul SIAS Alegeri înceta să funcționeze pe termen scurt din cauza lipsei de conexiune la Internet.

8

Între timp, și alegătorii au constatat nereguli în listele electorale. Nu coincidea seria, numărul actelor de identitate, o persoană a identificat că 15 persoane au fost înscrise în viza de reședință a acesteia. Astfel de cazuri au fost cel mai des întâlnite la această oră.

9

Vă amintim că astăzi au loc alegeri locale în municipiile Chișinău și Bălți, dar și din cele cinci localități: Leușeni, Nemțeni, din raionul Hîncești, Volonița, din raionul Soroca, Jora de Mijloc, raionul Orhei și Pîrlița raionul Sîngerei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente