Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Primele încălcări: buletin fotografiat, alegători…

Primele încălcări: buletin fotografiat, alegători transportați organizat și urne sigilate necorespunzător

La o secție de votare din Chișinău un observator al alegerilor locale a fotografiat un buletin de vot, în alte două s-au înregistrat două cazuri când alegătorii au raportat faptul că la domiciliul lor sunt înregistrate persoane necunoscute și că același lucru s-a întâmplat la scrutinul precendent, iar în Jora de Mojloc din raionul Orhei s-a identificat un automobil care transportă regulat alegătorii la vot. Sunt doar câteva dintre constatările de până la ora 7:30 ale observatorilor Promo-Lex, asociație care monitorizează procesul electoral în R. Moldova pe parcursul ultimilor 15 ani.

Asociația Promo-Lex are 8 observatori pe termen lung în cele șapte circumscripții electorale și 376 de observatori pe termen scurt în toate secțiile deschise în cele șapte localități unde astăzi se aleg primarii: municipiul Chișinău, municipiul Bălți, comuna Leușeni și satul Nemțeni, raionul Hîncești, comuna Volovița, raionul Soroca, comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei și comuna Pîrliţa, raionul Ungheni.

În cadrul unui briefing de presă, Pavel Postică, director de program al Asociației Promo-Lex, a precizat că în prima jumătate de oră după deschiderea secțiilor, în câteva cazuri s-au identificat deficiențe funcționale ale sistemului informaţional automatizat de stat „Alegeri” (SIAS „Alegeri”). Totodată, o situație ieșită din comun a avut loc în Jora de Mijloc, raionul Orhei. Potrivit acestuia, în incinta unei secții de vot a fost permis accesul a două persoane care s-au prezentat drept observatori din partea unui partid politic, dar care nu au putut să prezinte legitimațiile corespunzătoare. Persoanele respective ar fi instalat camere de filmare a procesului electoral, iar până la acest moment nu au părăsit secția de votare.

Potrivit observatorilor Promo-Lex, 26 de secții au fost deschise cu cinci minute înainte de ora șapte, 325 de secții de vot au fost deschise la timp, ora 7, iar în 24 de secții ușile au fost deschise cu până la 15 minute mai târziu.

În preajma a 11 secții din cele 376 deschise astăzi s-a constatat amplasarea panourilor și afișelor electorale la o distanță mai mică de secții decât cea permisă de lege.

În cel puțin 15 cazuri s-a constatat sigilarea urmelor de vot într-un mod necorespunzător.

În cel puțin cinci secții s-au identificat peste trei mii de buletine de vot, deși acesta este numărul maxim de buletine permis de lege pentru o singură secție.

Până la ora 7:30, au fost înregistrate 1583 de cereri privind votul la locul aflării, adică la domiciliu.

În următoarea conferință de presă Promo-Lex va prezenta datele colectate până la ora 12.30.

Urmăriți aici informații la minut despre alegerile locale

LIVE TEXT: Chișinăul își alege primarul. Cei mai matinali alegători sunt persoanele cu vârsta între 56-70 de ani