18:29:26 18.04.2024
Stiri

VIDEO // PRIMELE încălcări ale scrutinului de azi: Urne nesigilate corespunzător și alegători aduși organizat la secțiile de vot

Politică 20.05.2018 10:45 Vizualizări1446 Autor: Ziarul National
VIDEO // PRIMELE încălcări ale scrutinului de azi: Urne nesigilate corespunzător și alegători aduși organizat la secțiile de vot


Urne nesigilate corespunzător, fotografierea buletinelor de vot, transportarea organizată a alegătorilor la secția de vot sau prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau perimetrul de 50 de metri ai secției de votare.

Acestea sunt încălcări notate astăzi, până la ora 9.15, de către Misiunea de Observare „Promo-LEX” a alegerilor locale noi în toate cele șapte localități.

Potrivit lui Pavel Postică de la „Promo-LEX”, au fost înregistrate nouă cazuri în care urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale. De exemplu, în secțiile de vot nr 1/289 și 1/245 din Chișinău sunt patru urne staționare, care au fost sigilate doar cu câte două sigilii. În alte secții de vot sunt doar câte trei sigilii.

La Jora de Mijloc, raionul Orhei, mai multe persoane din partea unui candidat se afla la 30 de metri de la secția de votare. Ei au ajuns acolo cu o mașina „Opel” de culoare albastră, cu care aduc alegători la secția de votare și îi verifica înainte de a intra în secție. Până la acea oră, au adus persoane la secția de vot de cel puțin două ori.

Observatorii „Promo-LEX” au mai raportat și deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri, inclusiv șase situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat.

De asemenea, există deficiențe în listele electorale - două cazuri de discrepanțe dintre adrese, alegători decedați, semnături în locul altor persoane. De exemplu, la secția 1/85 din capitală, un alegător a observat pe lista electorală că pe adresa sa este înregistrată încă o persoană necunoscută. Acest caz s-a repetat și la alegerile precedente. Doamna a scris cerere și data trecută, și data asta.

Printre încălcări mai este enumerat un caz când un alegător a fotografiat buletinul de vot, un observator a văzut și anunțat președintele secției de vot, dar era prea târziu, căci alegătorul plecase.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md