Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Noaptea europeană a muzeelor: programul…

Noaptea europeană a muzeelor: programul evenimentelor

Astăzi, 19 mai, mai multe muzee din capitală, dar și din  alte localități ale țării își vor deschide ușile pentru vizitatori între orele 18:00-00:00, la Noapea Europeană a Muzeelor, eveniment aflat la a 14-a ediție în R. Moldova.

Mai jos găsiți programul muzeelor pe care le puteți vizita în seara zilei de azi.

Parlamentul R. Moldova participă în premieră cu o expoziție de fotografii, o expoziție de mașini de epocă și o proiecție de film, cu începere la ora 19:00 până la 22:00, în scuarul Parlamentului.

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

În ziua de 19 mai Muzeul Naţional de Artă al Moldovei va lucra în regim de gratuitate pentru toate categoriile de vizitatori.

Muzeul Naţional de Istorie al Moldovei

La Muzeul Național de Istorie al Moldovei veți avea parte de spectacole muzicale, reprezentări artistice, cinema în aer liber, ateliere de mânuire a armelor medievale și de tir electronic, expunere de motociclete vechi și noi, iar copii își vor pune în valoare talentele la atelierele de creație, dar și istețimea la jocurile interactive. La ora 18:00 va avea loc reprezentaţia „Tradiţii militare. Între trecut, prezent şi viitor”, susţinută de studenţii Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI, iar la 20:00 – recital de muzică clasică de mare popularitate oferit de Cvartetul Naţional de Coarde al Sălii cu Orgă din Chişinău.

Muzeul de istorie a orașului Chișinău, din incinta Turnului de Apă

Între orele 10:00 – 24:00 muzeul va găzdui expoziția „Patrimoniul dispărut”.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei

În prezent, în Registrul Muzeelor din R. Moldova sunt înscrise 124 muzee, dintre care doar 6 muzee cu 12 filiale sunt în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Ziua Internațională a Muzeelor a fost instituită în 1977, la inițiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, fiind marcată anual pe 18 mai. Ediția din acest an, cu genericul „Conexiuni inter-muzeale: noi abordări, noi provocări”, este dedicată necesității de adaptare a muzeelor la tendinţele societăţii, astfel încât acestea să implementeze tehnologiile informaţionale, pentru a-și prezenta colecţiile inclusiv în mediul virtual.

Pandantul nocturn al Zilei Internaționale a Muzeelor este Noaptea Europeană a Muzeelor, inițiată în 2005. Până în prezent, la acest eveniment au aderat peste 3 000 de muzee din 47 de țări. Scopul evenimentului este de a spori interesul faţă de instituțiile muzeale, prezentându-le activitatea într-o altă perspectivă, dar și de a familiariza publicul larg cu colecţiile muzeelor și a sensibiliza societatea în privința problemelor din domeniu.

Găsiți mai jos programul tuturor muzeelor din țară:

Pentru buna desfășurare a Nopții Europene a Muzeelor, în data de 19 mai 2018, între orele 18:00-00:00, transportul public va fi redirecționat de pe str. 31 August 1989 în perimetrul străzilor Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni şi A. Puşkin, iar accesul şi parcarea transportului privat în perimetrul acestor străzi va fi sistată.

Foto: newsme.ro