13:56:08 18.04.2024
Stiri

Așa arătau primele DETECTOARE de gaze, folosite acum 30 de ani. Care era rolul canarilor închiși în aceste cutii de metal și sticlă?

Știri 19.05.2018 12:01 Vizualizări1666 Autor: Ziarul National
Așa arătau primele DETECTOARE de gaze, folosite acum 30 de ani. Care era rolul canarilor închiși în aceste cutii de metal și sticlă? Sursa: cunoastelumea.ro


Acest dispozitiv ciudat este expus în cadrul Muzeului de Științe din South Kensington, Londra, iar până acum treizeci de ani, minerii coborau în subteran cu astfel de canari închiși în casete de sticlă și metal. Minele subterane pot conține gaze periculoase pentru sănătatea omului, cum ar fi monoxidul de carbon. Gazul inodor și incolor este la fel de periculos pentru oameni ca și pentru canari, dar canarii sunt mult mai sensibili la acest gaz și reacționează mult mai rapid și vizibil decât oamenii, alertând astfel minerii de prezența gazului.

Cutia de sticlă și metal are o ușă circulară deschisă în față pentru a permite aerului să intre, dar și un grătar ce împiedica evadarea canarului. Dacă în aer există monoxid de carbon, canarul începe să se agite și chiar să-și piardă cunoștința înainte ca pentru om să existe vreun pericol. În cazul în care canarul își pierdea cunoștința, ușa casetei era închisă iar supapa deschidă, permițând eliberarea oxigenului din rezervorul de deasupra și trezirea canarului. Evident, în tot acest timp alarma ar fi fost pornită în mină iar zona periculoasă ar fi fost evacuată.

Ideea folosirii canarilor a fost inițial propusă de John Haldane, un fiziolog scoțian care s-a făcut remarcat pentru descoperirile sale în ceea ce privesc efectele pe care le au gazele asupra corpului uman. Haldane s-ar fi închis în camere izolate și respira cocktailuri de gaze potențial letale, în timp ce nota toate stările prin care trece organismul său. În timpul primului război mondial, Haldane a mers în fața armatei pentru a identifica gazul otrăvitor folosit de germani, ceea ce a dus la inventarea primei măști de gaze.

La sfârșitul anilor 1890, Haldane a început să experimenteze efectele gazelor pe animale mici, cum ar fi șoarecii albi și canarii. Animalele mici au o rată de metabolizare mai rapidă și, prin urmare, arată efectele otrăvirii cu monoxid de carbon mult mai devreme, chiar și în prezența unor cantități mici de gaze nocive. Canarii sunt deosebit de buni în detectarea toxinelor din aer datorită sistemului lor respirator foarte sensibil.

Utilizarea canarilor în mine a fost scoasă în afara legii în Marea Britanie, în 1986. La acea dată, peste 200 de păsări erau folosite pentru acest lucru. Acestea au fost înlocuite cu detectoare electronice, care sunt mai ieftine și mai eficiente, ca să nu mai spunem că și mai „umane”.

Sursa: cunoastelumea.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md