Principală  —  IMPORTANTE   —   (video) Pamflet: Cârnațul promisiunilor electorale…

(video) Pamflet: Cârnațul promisiunilor electorale – nu vota cu mațul, votează cu capul

Ziarul de Gardă și Reporter de Gardă lansează un nou spot video în care este abordată problema coruperii alegătorilor de către cei care râvnesc la funcții înalte în stat, pentru a-i determina să-și exercite dreptul la vot într-un anumit mod. Mesajul filmulețului este ca cetățenii R. Moldova să-și exercite dreptul la vot în mod responsabil, fiind ghidați de rațiune.

Oferirea banilor, bunurilor, serviciilor sau altor beneficii în scopul determinării alegătorului să îşi exercite drepturile sale electorale într-un anumit mod constituie, conform Codului Penal al R. Moldova, un act de corupere și se pedepsește prin lege.

Potrivit art. 181 alin. (1) din Codul Penal al R. Moldova, persoanele care încalcă legislația riscă o amendă în mărime de la 500 la 850 unităţi convenţionale (n.r.: o unitate convențională = 50 de lei)  sau închisoare de la un an la 5 ani. Persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice. În categoria bunurilor prevăzute la alin. (1) sunt incluse şi băuturile alcoolice, produsele din tutun şi produsele alimentare.

„Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la alin. (1) materiale şi obiecte de agitaţie electorală, achitate din fondul electoral, ce poartă numele şi prenumele candidatului, respectiv denumirea partidului politic, semne sau simboluri ale concurenţilor electorali, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, cutii de chibrituri, insigne, ecusoane, CD-uri, DVD-uri, suporturi de stocare USB, fanioane, steaguri, cărţi, pungi, tricouri, chipiuri, eşarfe, fulare, a căror valoare pentru o unitate nu depăşeşte două unităţi convenţionale (n.r.: 100 de lei)”, se arată în Codul Penal al R. Moldova.