/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Universitățile din Moldova pierd studenți. În 10 ani, numărul studenților a scăzut cu 40%

missing
18 mai 2018, ora 19:14

Raportul Băncii Mondiale evidențiază că, în ultimii 10 ani, numărul studenților a scăzut cu 40 la sută. Prognozele arată că până în 2020 vom rămâne doar cu 55 de mii de studenți. Fenomenul este confirmat și de rectorul Academiei de Studii Economice a Moldovei.

„Noi nu suntem o excepție. Numărul de studenți a scăzut dramatic și în universitatea noastră. În jur de 16 mii de studenți pe care i-am avut cu 10 ani în urmă, în prezent am rămas cu circa 8,500 – 9000 de studenți la toate componentele care formează acest itinerar educațional al Academiei de Studii Economice”, spune Grigore Belostecinic, rector ASEM.

Cauzele micșorării numărului de studenți sunt puse pe seama migrației de creieri spre alte state, mai atractive pentru studenții moldoveni: „Un număr mai mare de absolvenți de licee sau colegii își continuă studiile în universități din Europa și de peste ocean”.

Și Universitatea Pedagogică confirmă că înmatriculează tot mai puțini studenți, iar motivul este, conform administrației, situația economică instabilă din țară.

„În 2011 am avut 6000 de studenți, acum avem 4300. Dați-i unui om un salariu demn de a trăi în țara asta și veți vedea că plecările peste hotare au să scadă”, menționează Nicolae Chicuș, rector al Universității Pedagogice.

Dumitru este viitor student, dar Moldova nu figurează printre opțiunile sale pentru studiile universitare: „Tot aș alege o universitate care-i peste hotare. Pentru că universitățile de peste hotare oferă locuri de muncă și oferă burse mai prestigioase”.

Scăderea dramatică a numărului de studenți îi îngrijorează pe cei rămași.

„Cred că este rău pentru Moldova că rămânem fără tineri în această țară”.

„Vom degrada ca țară, cred că, nu știu”.

„N-o să fie tineri specialiști și țara nu o aibă perspective, nu o să prospere”.

Raportul Băncii Mondiale evidențiază necesitatea schimbării mecanismului de finanțare, de la unul netransparent la unul bazat pe performanță. În acest fel, ar putea fi asigurată calitatea procesului educațional, dar cu riscul închiderii unor universități. Reforma este susținută și de reprezentanții sindicatelor pentru educație.

„Numărul mare de universități pe care îl avem noi acum, nu aș spune că cantitatea învinge calitatea, invers. Banii urmează studentul este o idee nu rea, dacă va fi aplicată corect”, susține Ghenadie Donos, președintele federației sindicale a educației și științei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram