(foto) Proiectul „Centenarul Filmului Românesc” va inaugura Cinematograful București, din Pitești. Ce filme vor fi rulate

centenarul fil românesc

Proiectul Centenarul Filmului Românesc va inaugura Cinematografului București, din subordinea Primăriei Municipiului Pitești. Sâmbătă, 20 mai 2018, în incinta Cinema București, începând cu ora 18:00, va fi rulat filmul Bacalaureat, în regia lui Cristian Mungiu.

Proiectul este inițiat de Asociația ARTIS pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc.

La inaugurarea oficială și festivă vor fi prezenți Lia Bugnar și Adrian Titieni, invitații speciali ai Caravanei pentru Pitești.

Filmul Bacalaureat a fost distins cu Premiul pentru Regie la Cannes 2016, unde a avut și premiera oficială a acestuia. Drama aduce împreună actori precum: Vlad Ivanov, Maria Drăguș, Lia Bugnar, Adrian Văncică, Adrian Titieni, Emanuel Pârvu, Lucian Ifrim, Valeriu Andriuță, Gheorghe Ifrim.

Afis CFR_Bacalaureat_Pitesti-page-001

Lia Bugnar care va fi invitat special la inaugurare, este actriță, regizoare, dramaturg, scenarist și scriitoare din România. A absolvit ATF, secția Actorie, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1995. a avut apariţii remarcabile pe scenă, în spectacole precum Patul lui Procust şi Levantul, în regia Cătălinei Buzoianu și Poate Eleonora, regia Alexandru Tocilescu. După a început să scrie și piese de teatru şi scenarii de film. Scenariul Cobai a stat la baza lungmetrajului Camera ascunsă, în regia lui Bogdan Dumitrescu. Lia Bugnar a realizat numeroase spectacole după propriile piese în teatre precum Teatrul Naţional din Bucureşti, Teatrul „Radu Stanca“ din Sibiu, Teatrul Nottara, Teatrul Metropolis. A colaborat cu actori şi regizori importanţi, printre care Andrei Şerban, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu.

Lia Bugnar, actrita

La evenimentul de deschidere  – AGERPRES – va prezenta, Documentarul dedicat Centenarului României: „România la 100 de ani”, acesta este un documentar realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918. Documentarul Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

Documentar Agerpres Pitesti

Cel de al doilea invitat, Adrian Titieni, la eveniment este antrenor în formarea tinerilor actori, profesor universitar și coordonator la Departamentul Arta Actorului și fost rector al UNATC. Actorul are până în prezent peste 60 de roluri în filme de scurt și lungmetraj, 20 în filme de televiziune și 35 în teatru. Dan Pița, Elisabeta Bostan, Stere Gulea, Nae Caranfil, Tudor Giurgiu, Cristian Mungiu și Adrian Sitaru sunt consacrații cu care actorul a colaborat de-a lungul timpului pentru Pas în doi (1984), Zâmbet de soare (1988), Stare de fapt (1996), Restul e tăcere (2008), Nunta lui Oli (2008), Bacalaureat (2016) și Fixeur (2016). Actorul a urmat cursuri postuniversitare de Regie și Montaj Film și TV de la UNATC. Adrian Titieni a realizat în cadrul Departamentului de Educație – Știință de la TVR. Mama (1981), Trei surori (1991), Capul de zimbru (1996), Marfă vie (2004), Doctori de mame (2008) și Doctorul cizmar (2010) sunt câteva din producțiile TVR din care acesta a făcut parte.

Adrian Titieni, actor

Intrarea la proiecție va fi gratuită în limita locurilor disponibile.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente