Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Reținuți pentru mită, condamnați…

DOC Reținuți pentru mită, condamnați la libertate: un denunț din „ură” față de polițiști și probe video nerecunoscute

Imagine simbol

Doi polițiști reținuți la 25 octombrie 2016, în ziua când după gratii au ajuns 28 de inspectori de patrulare pentru acte de corupție, în cadrul unei operațiuni a PA și IGP, au scăpat de închisoare printr-o decizie a judecătorului Andrei Niculcea de la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău. În timp ce unul dintre polițiști a fost achitat pe motiv că nu ar fi săvârșit infracțiunea de corupere pasivă, colegul său a fost liberat de răspundere penală și pedepsit doar cu o amendă contravențională de 3000 de lei pentru că a luat mită de la un șofer care conducea un automobil în lipsa poliței de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto și a raportului de testare auto. Șoferul, care în ziua respectivă a fost stopat de încă alte două echipaje de patrulare, a recunoscut că le-a transmis tuturor polițiștilor mită și i-a filmat cu o cameră ascunsă, iar apoi a depus un denunț la Procuratura Anticorupție pe motiv că „are ură pe polițiști, în special pe cei de patrulare”, dar și pentru că a considerat că „a dat prea mulți bani”, în total două mii de lei. Cei doi polițiști activează și astăzi în funcții de inspectori de patrulare.

Alexandru Chiper și Alexandru Cazacu, ofițeri de patrulare ai Companiei Buiucani a Batalionului nr.2 al Brigăzii de Patrulare a Inspectoratului Național de Patrulare al IGP al MAI au fost reținuți pe 25 octombrie 2016 după ce o zi mai devreme în privința acestora a fost depus un denunț de către cetățeanul Ghenadie Șoimu. Ultimul le-a spus procurorilor că în noaptea de 24 octombrie 2016, mașina pe care o conducea a fost stopată de polițiștii respectivi, care l-au anunțat că în lipsa poliței de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto și a raportului de testare auto pentru mijlocul de transport urmează riscă „5 puncte de penalizare, 1000 (o mie) lei amendă și ridicarea plăcuților de înmatriculare”.

Șoimu afirmă că le-a propus polițiștilor 500 de lei pentru a nu-i fi perfectat un proces-verbal, iar cei doi au acceptat și au întocmit un proces-verbal cu date false, pentru „traversarea părţii carosabile a drumului în locuri neindicate, aplicându-i sancțiunea sub formă de avertisment”.

Șoimu le-a spus procurorilor că în ziua respectivă a fost cel de-al treilea caz când a fost stopat de ofițerii de patrulare, iat tuturor echipajelor le-a dat mită , în sumă totală de 2000 de lei, pentru a scăpa de amenzi și puncte de penalizare. Drept dovezi, Șoimu le-a prezentat procurorilor înregistrările video realizate cu o cameră ascunsă, sub formă de nature, ce o avea atașată la haină în timp ce discuta cu polițiștii. Șoferul a declarat că a decis să depună denunț la Procuratura Anticorupție pentru că a considerat că „a dat prea mulți bani” polițiștilor și pentru că „are ură pe polițiști și anume pe cei care activează în poliția de patrulare”.

În instanță, șoferul și-a schimbat parțial declarațiile, referitor la ora când a fost stopat, suma de bani de pe care a transmis-o, cărui dintre polițiști i-a dat banii, și referitor la statul de unde a cumpărat camera video: deși inițial a afirmat că a procurat-o din Ucraina, în instanță a menționat că a achiziționat-o în F. Rusă.

Audiat în fața instanței, polițistul Alexandru Chiperi a recunoscut că la propunerea lui Ghenadie Șoimu, a acceptat să ia 500 de lei pentru a nu-i aplica amendă și puncte de penalizare, dar susține că despre acest lucru nu știa colegul său, care în acest timp documenta un alt șofer. Chiperi a recunoscut că i-a spus lui Șoimu să pună cei 500 de lei într-o foaie și să-i arunce în mașina de serviciu, dar neagă să s-ar fi împărțit ulterior cu celălat polițist, Alexandru Cazacu, și că ultimul ar avea vreo implicare.

„Recunoaște parțial că a comis fapta de corupere pasivă și îi pare rău de cele întâmplate, însă nu este de acord cu învinuirea în partea care se referă la comiterea prin participație a infracțiunii”, se arată în decizia motivată a primei instanței cu referire la declarațiile făcute de Alexandru Chiper.

La 28 aprilie curent, judecătorul Andrei Niculcea a hotărât încetarea procesului penal pe numele lui Chiper pentru corupere pasivă și l-a liberat de răspundere penală, aplicându-i doar o amendă în valaore de 3000 de lei. Magistratul și-a argumentat decizia prin faptul că „inculpatul pentru prima dată a săvârșit o infracțiune ușoară, iar prejudiciu la caz nu există”.

„Totodată, instanța consideră că personalitatea inculpatului (caracteristica pozitivă, stagiul de muncă, lipsa încălcărilor) indică la posibilitatea corectării fără supunerea la răspundere penală”, a motivat Andrei Niculcea.

Celălalt polițist, Alexandru Cazacu, a declarat în fața instanței că nu a cunoscut despre infracțiunea săvârșită de colegul său și că în acel moment documenta un alt șofer. Versiunea acestuia a fost confirmată de existența unui proces-verbat întocmit de Cazacu pe numele altui conducător auto la ora când a ar fi avut loc infracțiunea, chiar dacă Șoimu a declarat că înainte de a le transmite suma, cei doi colegi au discutat câteva clipe între ei. Motivând lipsa probelor care i-ar dovedi participarea la săvârșirea actului de corupe pasivă, Alexandru Cazacu a fost achitat.

Ambii polițiști au negat că procesul-verbal cu privire la constatarea faptului că Șoimu, drept pieton, a traversat neregulamentar strada, ar fi unul fals, întocmit doar pentru a ascunde cealată încălcare admisă de Șoimu, conducerea vehicului în lipsa poliței de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto și a raportului de testare auto pentru mijlocul de transport. Pe acest capăt de acuzare, Alexandru Chiper, polițistul care a întocmis actul de constatare, a fost achitat de instanță.

Înregistrările video ale discuției dintre șofer și cei doi ofițeri de patrulare nu au fost examinate drept probe în instanță pe motiv că „provin dintr-o sursă care a fost imposibilă de a o verifica în şedinţa de judecată, fiind obținută cu încălcări esențiale de către organul de urmărire penală”.

Altfel spus, Ghenadie Șoimu le-a prezentat procurorilor doar cardul de memorie care a fost introdus în camera ascunsă, nu și camera propriu-zisă, iar Centrul Național Anticorupție a declarat că nu poate realiza expertiza fonoscopică în lipsa dispozitivului inițial pe care a fost înregistrată conversația purtată de către Șoimu Gheorghe, Cazacu Alexandru și Chiper Alexandru, de pe care ulterior informația a fost transcrisă pe CD Barges, dar și „din motiv că nu au fost prezentate mostre de voci pentru comparație”.

Citiți hotărârea integrală a Judecătoriei Chișinău:

28 de inspectori de patrulare au fost reținuți pe 25 octombrie 2016 fiind suspectați de corupere pasivă. Tot atunci, alți 5 angajați ai MAI, suspectați în cadrul acelorași dosare, au fost anunțați în căutare.

Astăzi, 17 mai, Procuratura Anticorupție a anunțat despre reținerea a trei inspectori de patrulare, dintre care un comandant de grupă, din Regimentul de Patrulare nr.2 Bălți al Inspectoratului Național de Patrulare al Inspectoratului General al Poliției (IGP) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), într-un dosar de corupere pasivă. 

Reținerea inspectorilor se întâmplă la o săptămână de când liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că este nemulțumit de activitatea polițiștilor și a cerut Guvernului să întreprindă măsuri pentru responsabilizarea acestora și creșterea transparenței la capitolul campaniilor naționale și a acțiunilor tematice pe care le organizează în trafic IGP. Ieri, 16 mai, Executivul a aprobat un plan de prevenire și combatere a corupției în rândul angajaților Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Antet: poză simbol