Linkuri accesibilitate

Directorul agenției de știri rusești „RIA-Novosti Ucraina” va rămâne în arest preventiv


Kiril Vișinski la tribunalul din Herson
Kiril Vișinski la tribunalul din Herson

În Ucraina, tribunalul din Herson a decis ca directorul agenției de știri rusești „RIA-Novosti Ucraina” să rămână două luni în arest preventiv. Kiril Vișinski a fost reținut marți la Kiev, fiind acuzat de trădare. Directorul adjunct al Serviciului Ucrainean de Securitate a explicat că Vișinski a fost trimis la Herson, în imediata apropiere a peninsulei Crimeea, pentru că ar fi fost implicat în anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia în martie 2014. Victor Kononeko a declarat marți, la o conferință de presă, că Vișinski, care are dublă cetățenie, ucraineană și rusă, ar fi fost decorat de președintele Vladimir Putin pentru articolele prin care justifica anexarea abuzivă peninsulei. Vișinski este acuzat și că ar fi primit sprijin financiar din Rusia, dar prin intermediul altor companii media din Ucraina, în încercarea de a acoperi legăturile dintre „RIA-Novosti Ucraina” și agenția de stat rusească „Rossia Segodnya”.

Moscova a condamnat vehement arestarea jurnalistului rus, iar reprezentantul OSCE pentru libertatea presei a atenționat Kievul să „nu impună restricții excesive activității jurnaliștilor străini”.

Din 2014, de la anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea, guvernul ucrainean a interzis mai mult de zece posturi de televiziune ruse, acuzate de dezinformare. În 2017, Ucraina a fost criticată de activiști pentru libertatea presei, după ce a decis expulzarea unui corespondent al Canalului 1 de televiziune din Rusia. În ultimul raport la organizației internaționale „Reporteri fără frontiere”, Ucraina se clasează pe locul 101 din 180 de țări, la capitolul libertatea presei.

XS
SM
MD
LG