La Atena, în premieră, a fost organizată Săptămâna cinematografiei moldovenești

Ambasada Republicii Moldova în Grecia și Uniunea de prietenie moldo-elenă „Alexandros Ipsilantis” au organizat, în perioada 10 – 16 mai , în premieră, Săptămâna cinematografiei moldovenești „In memoriam Emil Loteanu – retrospectiva filmelor marelui regizor”.

Potrivit ambasadorului Republicii Moldova în Republica Elenă, Anatol Vangheli, promovarea filmului moldovenesc peste hotare prin intermediul unor astfel de evenimente are un impact major asupra publicului străin și lasă o amprentă de neșters despre valorile culturale, tradițiile și specificul țării noastre.

A fost exprimată speranța că Săptămâna cinematografiei moldovenești „In memoriam Emil Loteanu – retrospectiva filmelor marelui regizor” va continua a fi promovată și în alte capitale cu susținerea ambasadelor Republicii Moldova peste hotare.

Pe parcursul acțiunii au fost proiectate șapte filme, dintre care  „Lăutarii”, „O șatră urcă la cer”, „Poienile Roșii” realizate de marele regizor, precum și „Clipa lui Emil Loteanu”, „Eugen Doga” și două filme ale regizorului Valeriu Jereghi, „Arrivederci’ și „Milika”.

Evenimentul a fost organizat cu susținerea Centrului Național al Cinematografiei și Studioului Moldova-Film, Moldcinema și a Cinematograful „New Star Art” din Atena.

La lansarea Săptămânii cinematografiei moldovenești au fost prezenți Valeriu Jereghi, directorul Centrului Național al Cinematografiei, Vasile Graur, directorul executiv al Studioului Moldova-Film, Svetlana Lisagor Vergis, Președintele Uniunii de prietenie moldo-elenă „Alexandros Ipsilantis” și Velissarios Kossivakis, directorul artistic al Cinematografului „New Star Art” din Atena.

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.