Operaţiunea”Ziua Z”: Grup specializat în contrabandă cu țigări, deconspirat la Iași. Coordonatorul grupului – un bărbat din R.Moldova

Un grup infracţional specializat în contrabandă cu ţigări, urmărit din noiembrie 2016, a fost destructurat în urma percheziţiilor desfăşurate în cadrul operaţiunii DIICOT “Ziua Z” la Iași. 24 de persoane sunt cercetate în această cauză, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, grupul infracţional organizat era format din cetăţeni români şi moldoveni. Coordonatorul grupului era un bărbat din Republica Moldova, responsabil cu achiziţionarea cantităţilor de ţigări şi organizarea trecerii acestora peste râul Prut.

Nivelul al doilea era constituit din trei cetăţeni români, care le distribuiau mai departe pe piaţa neagră din judeţul Iaşi, iar nivelul al treilea era reprezentat de un alt cetăţean responsabil cu asigurarea traseelor de deplasare prin efectuarea de verificări în vederea depistării eventualelor patrule de poliţie, care ar fi putut pune în pericol succesul operaţiunilor de preluare şi transport a cantităţilor de ţigări provenite din contrabandă.

Nivelul al patrulea era constituit din opt persoane, din România şi Republica Moldova, care acţionau pentru organizarea şi comiterea actelor de contrabandă, iar nivelul al cincilea era constituit din nouă persoane, care primeau coletele cu ţigări după ce erau trecute peste râul Prut şi le transportau către beneficiari, precizează sursa citată.

Au fost confiscate 651.740 ţigarete, în valoare totală de aproximativ 488.805 lei.

Activitatea de documentare a fost încheiată în data de 16 mai, când poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală, în cadrul Operaţiunii “Ziua Z”, împreună cu lucrători din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, au desfăşurat 12 percheziţii domiciliare la membrii grupării, în mai multe locaţii de pe raza judeţului Iaşi, fiind identificate persoanele suspecte că fac parte din gruparea infracţională şi duse la audieri.

În cauză, sunt efectuate cercetări faţă de 24 persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă în formă continuată. Totodată, faţă de patru membri ai grupării, procurorii D.I.I.C.O.T – S.T. Iaşi au dispus măsura controlului judiciar pentru o perioada de 60 zile.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.