22:27:22 28.03.2024
Stiri

VIDEO // Premierul Filip către comisarul european Corina Creţu: „Noi nu avem planul A sau B. Există doar unul - Uniunea Europeană”

Politică 17.05.2018 14:10 Vizualizări2014 Autor: Ziarul National
VIDEO // Premierul Filip către comisarul european Corina Creţu: „Noi nu avem planul A sau B. Există doar unul - Uniunea Europeană”


Premierul Pavel Filip a asigurat-o pe Corina Crețu, comisarul european pentru Politici Regionale aflat în vizită la Chișinău, că R. Moldova este decisă să realizeze reformele asumate pe calea integrării europene.

„Noi nu avem planul A sau B. Există doar unul - Uniunea Europeană. Integrarea europeană a R. Moldova, acesta este obiectivul nostru de bază”, a declarat astăzi Pavel Filip, într-o conferință de presă susținută împreună cu oficialul european.

Filip a adăugat că statulul R. Moldova de observator la Uniunea Economică Euroasiatică (UEE), „obținut de președintele Dodon”, nu are nicio putere juridică pentru republica noastră, care este una parlamentară.

Premierul a enumerat mai multe proiecte regionale realizate cu sprijinul Uniunii Europene în R. Moldova, printre care construcția de rețele de apă și canalizare de care beneficiază peste 200 de mii de cetățeni, proiecte în domeniul eficienței energetice a zeci de instituții publice, de reabilitare a drumurilor regionale şi locale, de gestionare a deşeurilor solideparticiparea la Strategia UE pentru regiunea Dunării alături de alte 13 state europene etc.

„În urma implementării acestora, peste 200 de mii de cetățeni din 22 de localități vor beneficia de apeducte nou construite sau reabilitate. De asemenea, zeci de clădiri publice vor beneficia de proiecte de eficiență energetică. Acestea sunt beneficii foarte clare ale cooperării cu UE, beneficii care sunt resimțite nemijlocit de către cetățeni”, a precizat prim-ministrul.

Comisarul european, Corina Crețu, a declarat la rândul său că pașii de reformă făcuți de R. Moldova „sunt văzuți la Bruxelles” și a îndemnat guvernarea de la Chișinău să continue să dezvolte economia, să creeze noi locuri de muncă, să reformeze justiția etc.

Potrivit Corinei Crețu, UE va acorda sprijin pentru interconexiunea energetică dintre R. Moldova și România și pentru eliminarea disparităților economice și sociale dintre diferite regiuni ale R. Moldova, menționând că jumătate din PIB-ul R. Moldova și din populația care muncește provin din Chișinău. Astfel, UE urmărește să creeze condiții mai bune în diverse regiuni ale R. Moldova, afectată de „exodul creierelor”, pentru a oferi tinerilor motive să vrea să rămână acasă. Acum, UE desfășoară două proiecte-pilot în acest sens la Cahul și Ungheni.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md