13 percheziții într-un dosar de evaziune fiscală cu 3 milioane de lei. În schemă sunt implicate două grupări

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu Inspectoratul Național de Investigații, au desfășurat, astăzi, 13 percheziții la domiciliile, oficiile și mijloacele de transport ale factorilor de decizie ai mai multor SRL-uri, implicați într-o schemă de evaziune fiscală și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Astfel, s-a stabilit că factorii de decizie ai 5 societăți comerciale, au acţionat prin înţelegere prealabilă, precum şi cu alte persoane juridice şi fizice neidentificate, eschivându-se de la plata taxei pe valoarea adăugată și impozitului pe venit în sumă de peste 3 milioane de lei.

În urma investigaţiilor efectuate pe caz s-a constatat că în fapt, în schema depistată sunt implicate 2 grupări diferite, una din care are rolul de lichefiator şi, posibil, legalizator al bunurilor, iar cealaltă reprezintă beneficiarii principali ai acestor activităţi.

I-a grupare (lichefiatori şi, posibil, legalizatori) sunt gestionarii celor 5 companii care au rolul inclusiv de companie „paravan”, iar a II-a grupare (beneficiari) sunt gestionarii SRL 7 SRL 8 și altele.

Schema funcționa în felul următor: beneficiarii perfectează documente financiare fictive, precum că procură mărfuri şi servicii de la una din companiile indicate în schemă în calitate de lichefiatori, costul acestora fiind achitat prin transfer bancar.

Ulterior, lichefiatorii sub pretextul procurării de produse cerealiere ridică de la bancă numerarul transferat de către beneficiari, perfectând acte de achiziție a mărfurilor în care sunt introduse date denaturate și restituie totodată acestora, prin cash, transferurile bancare efectuate de ei, reţinând comisionul de lichefiere.

În unele cazuri lichefiatorii „livrează” către beneficiari nemijlocit mărfurile şi serviciile necesare acestora. În astfel de cazuri lichefiatorii au rolul de legalizatori ai mărfurilor şi serviciilor inexistente sau procurate ilicit de beneficiari.

În aşa mod, prin intermediul schemei respective a avut loc legalizarea bunurilor şi serviciilor, inclusiv inexistente sau provenite din activităţi ilicite, fără achitarea taxelor și impozitelor fiscale corespunzătoare.

Totodată, s-a stabilit că directorul SRL 1 a extras de pe conturile firmei peste 7 milioane de lei, prezentând la bancă un șir de acte de achiziție, conform cărora acesta ar fi procurat cereale de la unele persoane fizice. După analiza actelor respective s-a constatat că unele persoane erau decedate la data perfectării actului de achiziție, nu se aflau în țară sau buletinele de identitate erau expirate la data perfectării actului.

În urma celor 13 percheziții au fost ridicate mai multe înscrisuri de ciornă, contracte, acte de achiziție și facturi fiscale, 3 persoane fiind reținute pentru 72 de ore.

Dacă vinovăția actorilor implicați va fi demonstrată în cadrul procesului de judecată, aceștia riscă  pedeapsa cu închisoarea până la 6 ani sau  amendă în mărime de la până la 267,500 lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoanele juridice riscă lichidarea.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.