/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

Guvernul a majorat veniturile și cheltuielile bugetelor asigurării sociale și medicale pentru 2018

missing
17 mai 2018, ora 13:44

Cheltuielile destinate activităţilor finanţate din resursele generale ale bugetului asigurărilor sociale de stat, se propun spre majorare cu 80 mil. 972,9 mii lei, iar cele finanţate din contul transferurilor de la bugetul de stat, spre micșorare cu 54 mil. 491,6 mii lei. Asupra cheltuielilor a influenţat, în mare parte, reforma în domeniul pensiilor publice, implementarea căreia a demarat în anul 2017 şi are continuitate în anul 2018, cât și sporirea numărului beneficiarilor de prestaţii sociale şi, respectiv, a mărimilor medii ale acestora.

Modificările propuse la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2018, prevăd majorarea veniturilor și cheltuielilor fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală cu 74 mil. 300,0 mii lei, până la 6 mlrd. 733 mil. 325,2 mii lei.

Suma va fi direcționată pentru achitarea serviciilor medicale curente (fondul de bază) şi în fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale. Totodată, din fondul măsurilor de profilaxie vor fi direcționați 12 mil. lei către fondul de bază, pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor de asigurare a accesului universal la diagnosticul de tuberculoză şi de depistare activă a stărilor precanceroase la sîn, ș.a.

Astfel, vor fi acoperite cheltuielile pentru asistența medicală spitalicească- 50 mil. 941,0 mii lei, asistenţa medicală specializată de ambulatoriu – 10 mil. 359,0 mii, asistenţa medicală urgentă prespitalicească – 5 mil. lei, asistenţa medicală primară – 5 mil. lei și serviciile medicale de înaltă performanţă – 5 mil. lei, fondul de bază -10 mil. lei.

Toate modificările propuse, vor contribui la asigurarea a accesului la serviciile medicale de calitate și fortificarea capacităţilor naţionale pentru prevenirea şi depistarea precoce a maladiilor oncologice prin susţinerea mecanismelor şi instrumentelor de aducere a serviciilor de profilaxie şi depistare precoce aproape de pacient, inclusiv în sectorul rural.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram