/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ S-a inspirat din filmulețe și a început să creeze. Povestea Tatianei Zanfirova care face cărți senzoriale la comandă

16 mai 2018, ora 18:47

Cu ajutorul acestor cărțulii senzoriale, copii își dezvoltă gândirea analitică, intrând în contact cu mai multe culori, forme și texturi. Copiii, alături de părinți, învață să facă noduri, să asambleze puzzle-uri, să încheie un nasture sau un fermoar, să descopere personaje interesante și să studieze de mici fenomenele naturii.

Cărțuliile sunt foarte întrebate. Acum mai este și o tendință nouă a mămicilor pentru a dezvolta copilașii nu doar cu jucării procurate simple din plastic, din fier, dar anume jucării care pot dezvolta într-o oarecare măsură abilitățile copiilor, aici este un joc de rol prin care copilul poate învăța deprinderile de igienă și anume de exemplu prin joc copilul îl hrănește pe hipopotam, îi dă morcov, iarbă, un măr, și după aia trebuie mama să-i lămurească că după fiecare mâncare trebuie să-i spele dințișorii hipopotamului ca să fie dințișorii curăței”, explică Tatiana Zanfirova.

Crearea unei cărți este un proces minuțios și responsabil spune meșterița. Cartea începe de la o idee. Aceasta urmează a fi schițată pe hârtie, iar apoi transpusă pe material. Se decupează toate detaliile și se asamblează astfel încât acestea să fie mobile, ușor de lipit și de dezlipit sau de schimbat cu locul.

Dacă e să vorbim despre cărțile din fetru – este o țesătură foarte moale la pipăit. Este foarte viu colorată. Nu poate dăuna copilului. Chiar pot să spun că sunt copilași micuți care folosesc aceste cărțulii de la un anișor și mai bagă aceste elemente detașabile în guriță. Însă atâta timp cât ele sunt asamblate bine și nu au nici un detaliu care poate fi ușor dezmembrat – sunt bune”, povestește Zanfirova.

Tatiana spune că uneori primește solicitări destul ingenioase.

„De exemplu am confecționat așa un panou cu anotimpurile anului pentru o grupa de la grădiniță. Educatoarea foarte ușor le poate vizual arăta care sunt fenomenele naturii, care sunt elementele care determină un anotimp oarecare. Acest panou are foarte multe elemente detașabile care se atașează prin așa numitele punctulețe bandă scai și copii pot ușor schimba elementele astfel formând diferite anotimpuri. De exemplu, putem număra și câte mere sunt în copaci, câte floricele să numere”, spune creatoarea.

Cărțuliile senzoriale sunt de mare ajutor și pentru copiii cu nevoi speciale.

Am făcut comenzi chiar și pentru centre pentru copii cu reabilitare. Aceste cărți chiar pot fi foarte utile pentru copii cu autism, cu sindrom dawn. Ele ajută copiii atât timp cât se joacă să se concentreze mai mult și să își dezvolte motorica fină care este foarte importantă pentru ei”, afirmă Zanfirova.

O pagină costă aproximativ 70 de lei. Prețul unei astfel de cărți poate ajunge până la 700 de lei. Cărțile senzoriale sunt la mare căutare în Europa. Acestea sunt recomandate de psihologi în special copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani.

Reporter: Sabina Roibu;
Imagine: Vlad Coroban.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram