/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ După SUA, Guatemala îşi inaugurează noua sa ambasadă la Ierusalim

16 mai 2018, ora 18:09

Guatemala este prima țară din America Latină care recunoaște Ierusalimul ca fiind capitala Israelului. La ceremonia de inaugurare, premierul israelian Benjamin Netanyahu a lăudat gestul Guatemalei.

„Sunteți mereu printre primii. Sunteți a doua țară care recunoașteți Israelul. Guatemala ne este stat-prieten”, a menționat Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.

Decizia Guatemalei vine în contextul relocării Ambasadei SUA la Ierusalim, gest care a atras critici internaționale și a destabilizat relația dintre Palestina și Israel.

60 de palestinieni au murit și alți 2500 au fost răniți luni de militari israelieni în timp ce protestau împotriva recunoașterii Ierusalimului ca fiind capitala Israelului.

SUA se apară și spune că violențele nu ar avea vreo legătură directă cu mutarea ambasadei la Ierusalim. Reprezentanta Americii la ONU a sprijinit deschis Israelul în contextul incidentelor de luni la o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

„Nici o țară nu ar fi acționat cu mai multă reținere decât a făcut-o Israel. Violența vine din partea celor care resping existența statului Israel în orice locație”, a declarat Nikki Haley, ambasadoarea SUA la ONU.

Disputa dintre Israel și Palestina este una crâncenă. Cele doua state își adjudecă Ierusalimul drept capitală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram