Candu: Moldova susține ideea creării unei baze de date comune a potențialilor investitori în țările din Regiunea Mării Negre

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova susține ideea creării unei baze de date comune a potențialilor investitori și exportatori din țările membre ale Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră pentru facilitarea schimbului de date și atragerea de investiții, precum și mai multe inițiative comune pentru întreprinderile mici și mijlocii. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Andrian Candu, la Summitul președinților parlamentelor statelor membre OCEMN, cel mai înalt for organizat cu ocazia aniversării a 25-a a APCEMN.

„Noi suntem foarte interesați de consolidarea cooperării directe cu mediul de afaceri și facilitarea parteneriatelor public-privat, în vederea răspunderii adecvate la necesitățile provocărilor regionale și pentru a oferi sectorului privat oportunități comerciale în regiunea Mării Negre”, a menționat Andrian Candu.

Potrivit speakerului, regiunea Mării Negre devine din ce în ce mai importantă pentru Europa, SUA și alte puteri majore, iar parlamentele membre ale APCEMN au un rol deosebit în consolidarea cadrului legislativ pentru creșterea economică și integrarea socială, dezvoltarea surselor noi și regenerabile de energie, precum și asigurarea păcii și securității în regiunea Mării Negre.

„Cu 25 de ani în urmă, OCEMN a fost una din puținele inițiative din perioada post-sovietică care a reușit să unească statele din regiunea Mării Negre într-o comunitate regională. Doar cu suportul parlamentelor, care au asigurat baza legală pentru cooperarea economică, comercială, socială și politică dintre țările membre, a fost posibil ca OCEMN să devină un actor de încredere, proactiv și constructiv în regiune”, a subliniat Candu.

Andrian Candu s-a referit la provocările cu care se confruntă țările din regiunea Mării Negre, cum ar fi incertitudinea politică și economică, terorismul, tensiunile dintre state, conflictele înghețate și conflictele active mai recente. Potrivit Speakerului, conflictele locale constituie o sursă serioasă de instabilitate regională.

„Costurile politice, sociale și economice ale conflictelor separatiste din Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan și Ucraina au sporit în mod serios dificultățile inerente deceniilor de tranziție. Indiferent de aspirațiile statelor noastre din punctul de vedere al dezvoltării economice, nu avem altă opțiune decât să interacționăm și să cooperăm mai mult, să facem afaceri reciproc avantajoase și să descoperim noi oportunități pe care această regiune are să ni le ofere”, a subliniat președintele Parlamentului.

Andrian Candu a amintit că, prin semnarea Acordul de Asociere cu UE, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, cele 3 țări au reconfirmat că viitorul lor politic și economic ține de integrarea europeană.

„Dorim ca eforturile noastre să contribuie la restabilirea regiunii Mării Negre ca zonă de pace, cooperare și dezvoltare”, a declarat președintele Parlamentului.

În cadrul Summitului de la Istanbul Președintele Parlamentului Andrian Candu va avea întrevederi cu mai mulți oficiali prezenți la eveniment.

Republica Moldova cooperează în cadrul mai multor programe și inițiative regionale ale APCEMN în domenii precum economie, comerț, transport, energie, mediu, turism, educație, știință și tehnologie. Doar în 2017, volumul comerțului Republicii Moldova cu țările membre ale OCEMN a constituit 3.4 miliarde de dolari SUA sau circa 47% din volumul total al comerțului.

În acest an, APCEMN marchează 25 de ani de la fondare. APCEMN a fost creată în 1993, la Istanbul, de reprezentanții parlamentelor din 9 ţări – Albania, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Turcia şi Ucraina. APCEMN reprezintă o platformă importantă pentru consolidarea cooperării regionale şi valorificarea potențialului economic între statele membre.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...