Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PUN n-a reușit să-l scoată…

PUN n-a reușit să-l scoată pe Ceban din cursa electorală, iar socialistul nu a obținut descalificarea lui Năstase

Consiliul Electoral de Circumscripție nr.1 Chișinău (CECC) a respins la 16 mai sesizarea Partidului Unității Naționale (PUN) prin care solicită eliminarea din cursa electorală pentru funcția de primar general al capitalei a candidatului PSRM, Ion Ceban. Sesizarea, în care PUN invocă faptul că socialistul ar utiliza în campanie resurse financiare nedeclarate, a fost respinsă drept inadmisibilă pe motiv că nu ar conține probe în acest sens.

În aceeași ședință a Consiliului Electoral de Circumscripție a fost respinsă și sesizarea PSRM depusă pe numele liderului PPDA, Andrei Năstase. Socialiștii au cerut excluderea lui Năstase din competiția pentru fotoliul de primar pentru că, contrar prevederilor Codului Electoral, ar fi promovat de un cetățean străin, liderul Partidului Popular European, Joseph Daul. La sfârșitul lunii aprilie, oficialul european a transmis un mesaj de susținere pentru candidatul comun al forțelor proeuropene, Andrei Năstase. Consiliul nu a satisfăcut solicitarea PSRM.

Respinsă a fost și sesizarea candidatului Partidului Casa Noastră – Moldova, Alexandr Roșco, de a-l elimina din competiție pe socialistul Ion Ceban. Alexandr Roșco a invocat faptul că Ion Ceban a utilizat fonduri financiare și materiale nedeclarate, inclusiv prin faptul că a participat la concertul din 8 mai cu ocazia Zilei Victoriei.

Unicul candidat care a fost scos din cursa electorală pentru încălcările admise este Reghina Apostolova, de la Partidul Șor. La 11 mai, Judecătoria Chișinău a acceptat solicitarea PUN de a o exclude din competiție după ce partidul lui Anatolie Șalaru a invocat că în conturile bancare la candidatei au ajuns bani donați din străinătate, donați de către o persoană fizică.

În cursa electorală pentru fotoliul de edil de Chișinău figurează 11 candidați: Ion Ceban (PSRM), Valeriu Munteanu (PL), Alexandr Roşco (Partidul „Casa Noastră-Moldova”, Alexandru Mâţu (partidul Ruso-Slavean din Moldova), Maxim Braila (Partidul Popular din R. Moldova), Andrei Năstase (PPDA), Victor Strătilă (Partidul Verde Ecologist), Vasile Costiuc (Partidul Democrația Acasă), Constantin Codreanu (PUN), Alexandra Can (PNL) și Silvia Radu (candidată independentă).

Primarul ales la 20 mai va avea mandat pentru un singur an, până în anul 2019, atunci când se vor desfăşura alegeri ordinare în toată țara. La 20 mai se aleg primari și în alte șase localități: mun. Bălți, comuna Pârlița, r. Ungheni, comuna Volovița, r. Soroca, s. Jora de Mijloc, r. Orhei, satul Nemțeni, r. Hâncești și comuna Leușeni din r. Hâncești.