06:46:43 25.04.2024
Stiri

Dodon se SCUZĂ: „R. Moldova NU poate deveni membru al Uniunii Euroasiatice, atât timp cât este semnat Acordul de asociere cu UE”

Politică 16.05.2018 12:00 Vizualizări2039 Autor: Ziarul National
Dodon se SCUZĂ: „R. Moldova NU poate deveni membru al Uniunii Euroasiatice, atât timp cât este semnat Acordul de asociere cu UE”


Statul de observator la Uniunea Economică Euroasiatică (UEE) pe care l-a obținut R. Moldova zilele trecute la Soci, Federația Rusă, nu pune în pericol Acordul de asociere cu Uniunea Europeană (UE), semnat acum patru ani de către republica noastră, susține președintele Igor Dodon. Mai mult, șeful statului afirmă că R. Moldova nici nu poate deveni membru UEE în următorii ani.

„Vreau să reconfirm pentru partenerii noștri din UE și din alte țări că acest statut de observator (la UEE - n.r.) nu pune în pericol alte acorduri semnate de R. Moldova și nu contravine Acordului de asociere cu UE sau alte acorduri semnate cu alte țări. Acesta este un avantaj suplimentar, care dă posibilitate R. Moldova să fie un pod între UE și UEE”, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, președintele Igor Dodon.

Șeful statului a adăugat, însă, că R. Moldova nu poate deveni membru al UEE: „R. Moldova nu poate deveni membru al UEE, atât timp cât este semnat Acordul de asociere cu UE. Statutul de membru al UEE și Acordul de asociere cu UE contravin. Statutul de observator la UEE - nu. Să spunem că într-un an, doi, trei devenim membru al UEE, nu trebuie să facem astfel de declarații. Noi am vrut să aflăm mai multe despre UEE”.

Igor Dodon, învinuit de uzurparea puterii în stat atunci când a mers să ceară acest statut pentru R. Moldova, a citat mai multe articole din legislația națională, inclusiv art. 86 din Constituția R. Moldova, care i-ar oferi dreptul să negocieze și să încheie tratate internaționale în numele R. Moldova.

CITIȚI și Candu îl CONTRAZICE pe Dodon, care afirmă că R. Moldova a primit statutul de observator în UEE: „Igor Dodon și PSRM sunt cei care au primit acest statut”

„Nimeni nu are ca scop să schimbe ceva în politica externă a R. Moldova”, a spus Dodon, adâugând că vectorul politicii externe poate fi decis prin referendum, nu de către „o majoritate parlamentară creată prin presiuni”.

Potrivit președintelui, acest statut de observator la Uniunea Euroasiatică ar oferi R. Moldova posibilitatea de a exporta mai mult în Est, facilități pentru migranții noștri din Rusia care ar putea lucra acolo fără patentă, dar și prețuri mai mici la resursele energetice.

CITIȚI și DECLARAȚIE // Dodon ar fi comis „cea mai MARE CRIMĂ împotriva poporului”, dar nicio reacție de la Candu și Filip

„Eu i-am spus și domnului prim-ministru de mai multe ori: puteți să vă înțelegeți cu Europa, să luați ceva de la europeni pentru construcția drumurilor, pentru a face bine în țară, faceți! Pot eu să mă duc să mă înțeleg cu Putin să deschidă piața, haideți să facem! Haideți să luăm ce-i bun și de la unii, și de la alții! Aceasta este propunerea și scopul meu”, a încheiat Igor Dodon.





Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md