Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Năstase și Ceban despre cine…

Năstase și Ceban despre cine face mai mult pentru Chișinău

Liderul PPDA, Andrei Năstase, îl acuză pe socialistul Ion Ceban de demagogie și faptul că își atribuie merite care nu-i aparțin. Ultimul însă, îi reproșează acestuia că nu cunoaște cum se administrează o autoritate locală și nu știe care sunt clasificările bugetare. Schimbul de replici dintre cei doi candidați la Primăria mun. Chișinău a avut loc în cadrul dezbaterilor electorale de la TV8 din 15 mai.

„Dl Ceban vă atribuiți foarte, foarte multe merite. Este rușinos ca un CMC să gestioneze 12 mii de hectare de teren și 8 milioane metri pătrați de edificiu, dar să stabilească în bugetul pentru 2018 puțin peste 13 milioane de lei. Cum ați aprobat un asemenea buget? Este suficient sau nu? Înțelegeți că proasta gestionare a patrimoniului mun. Chișinău duce la peste 688 milioane de lei ratați. De ce ați aprobat un buget care nu este în folosul cetățenilor?”, a întrebat Andrei Năstase, candidatul PPDA la șefia capitalei.

Candidatul PSRM la fotoliul de primar, Ion Ceban, a recunoscut că bugetul este insuficient, dar a replicat că vinovați se face partea executivă a Primăriei Chișinău. „Nu. Nu este suficient. Eu am impresia că dvs nu faceți diferență între ceea ce ține de venituri și cheltuieli. Nu știți care sunt clasificările bugetare.  Ce întrebați dvs concret, dl Năstase? De ce nu se încasează din arendă? Arenda trebuie să meargă în licitații publice, exact ca vânzarea terenurilor. Asta este decizia executivului. Licitație publică privind darea în arendă și vânzarea terenurilor nu s-a făcut din anul 2013, deoarece există executiv care nu vrea să le facă. Atât. Deciziile sunt aprobate de Consiliu. Care este problema? Eu nu vă înțeleg ce vreți să spuneți”, a fost replica lui Ion Ceban.

Năstase a pus în discuție prezența Silviei Radu la șefia municipiului pentru o perioadă de cinci luni de interimat. Cu trimitere la informațiile dintr-un Raport ANRE, făcut public recent, Năastase a declarat că Silvia Radu ar fi fost acuzată de evaziune fiscală și conflict de interese în perioada când se afla la conducerea companiei spaniole „Gas Natural Fenosa”, pentru că ar fi achitat aproape 170 milioane de lei unei companii de consultanță pe care tot ea a fondat-o.

„De ce până acum, știind foarte bine ce s-a întâmplat la Union Fenosa, nu ați ridicat niciodată problema Silviei Radu? Noi am protestat, vorbesc aici de PPDA. Când ați cunoscut raportul ANRE prin care Silvia Radu este practic inculpată pentru furtul a 170 milioane de lei din buzunarul nostru, al tuturor. De ce nu ați reacționat dvs sau Dodon?”, susține Năstase.

 „Raportul ăsta este secret și l-a scos Parlicov, deoarece a fost președinte la ANRE. Trebuia să-l scoată mai devreme și atunci poate nu ajungea Silvia Radu. Atât. Dacă e un raport secret cum puteam face rost de el?”, a replicat Ion Ceban.

Potrivit Barometrului Opiniei Publice (BOP) din aprilie-mai 2018, la 20 mai Ion Ceban ar acumula 30% din voturi, Silvia Radu ar întruni voturile a 23% din alegători, iar Andrei Năstase – 15% din voturi. La dezbaterea de la TV8 a participat și Alexandra Can de la Partidul Național Liberal (PNL), care este cotată cu mai puțin de 3% din sufragii.