Pășunatul sau abandonul porcinelor pe o distanță mai mică de 500 metri de frontieră, interzis

Poliția de Frontieră înăsprește controlul de frontieră pentru evitarea riscului răspândirii virusului pestei porcine. Măsurile inițiate au drept scop neadmiterea introducerii în țară a porcilor domestici și mistreți, cărnii, preparatelor din carne, dar și produselor provenite de la animalele receptive la virusul pestei porcine africane.

În acest sens, a fost dispus ca polițiștii de frontieră să asigure informarea cetățenilor din localitățile de frontieră despre pericolul răspândirii virusului, cât și atragerii la răspundere a persoanelor care ignoră intenționat cerințele impuse, inclusiv și personalul de frontieră care va admite cazurile ce pot favoriza apariția/răspândirea focarelor de pestă porcină.

Totodată, se interzice pășunatul sau abandonul porcinelor pe o distanță mai mică de 500 metri de frontieră. În cazul depistării mistreților ce înaintează spre frontieră din direcția statului vecin, se vor întreprinde măsurile necesare spre neadmiterea trecerii frontierei de stat, inclusiv informarea operativă a colegilor din Ucraina pentru acționare în comun.

De-a lungul liniei de frontieră moldo-ucraineană, în special pe direcțiile vulnerabile cu risc înalt de introducere ilicită a porcinilor sau a cărnurilor, echipele mobile ale IGPF vor crea filtre suplimentare de verificare a persoanelor și mijloacelor de transport.

În context, reprezentanții Poliției de Frontieră vor acorda suport autorităților publice locale, polițiștilor de sector, angajaților ANSA, vameșilor, etc, în asigurarea și menținerea ordinii de drept la filtrele de dezinfectare create, dar și informarea în regim de urgență despre cazurile de depistare în zona de frontieră a porcilor/mistreților decedați.

Reamintim că premierul Pavel Filip a solicitat instituţiilor responsabile să ia masuri sporite pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin neadmiterea introducerii în țară a cărnii contaminate.

Potrivit informațiilor prezentate, focare active au fost depistate recent în trei localități: satul Palanca, raionul Ștefan-Vodă, satul Beșchioz, raionul Ceadîr-Lunga și satul Tvardița, raionul Taraclia. În ultimul caz au fost prelevate probe pentru a confirma prezența virusului și impuse restricții de mișcare a animalelor. Se presupune că în toate cazurile pesta porcină a apărut urmare a importului cărnii şi produselor din carne din Ucraina.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.