Putin pe Kamaz! A lansat partea rutieră a podului care face legătura dintre Rusia și peninsula Crimeea, anexată în 2014

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele rus Vladimir Putin a inaugurat azi podul uriaș ce asigură o legătură între Crimeea și Rusia și vizează să reducă izolarea peninsulei anexate de Moscova în 2014, relatează AFP, citată de News.ro. Cu o lungime de 19 kilometri, Podul Crimeei traversează Strâmtoarea Kerci, un braț de mare între Marea Azov și Marea Neagră, și leagă Peninsula Kerci, în Crimeea, de Peninsula Taman, în sudul Rusiei. Partea rutieră, cu patru benzi, a acestui pod, care va include mai târziu un tronson feroviar cu două linii, a fost deschisă azi de pe Kamaz de liderul de la Kremlin.

Lansat în februarie 2016, acest şantier titanic a fost încredinţat de statul rus societăţii miliardarului Arkadi Rotenberg – partenerul de judo al preşedintelui Vladimir Putin.

Potrivit unui decret publicat pe site-ul Guvernului, Stroïgazmontaj urma să livreze podul în decembrie 2018, la un preţ plafonat la 228,3 miliarde de ruble (2,9 miliarde de euro la acea vreme).

Însă, într-o vizită, în martie, cu câteva zile înainte să fie reales preşedinte, Putin a cerut ca podul să fie gata încă din mai, „pentru ca oamenii să poată să profite de el în sezonul estival”.

Crimeea este o destinaţie de vacanţă populară în rândul ruşilor, iar turişti care vin din Rusia constituie una dintre principalele surse de venit ale acestei peninsule frecventate din cauza plajelor şi munţilor ei care intră în Marea Neagră.

Maşini şi autobuze urmează să aibă acces pe pod de la 16 mai, a anunţat Kremlinul. Trenurile vor fi nevoite să aştepte sfârşitul lui 2019 pentru a traversa Strâmtoarea Kerci.

Podul, care trece peste Insula Tuzla, va avea înălţimea de 35 de metri la nivelul arcadei sale centrale. Maşinile vor fi autorizate să ruleze cu până la 120 de kilometri pe oră, dacă circulaţia nu este încetinită din cauza condiţiilor meteo, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...