Angajații din sectorul public, eligibili pentru Prima Casă 2 – este vorba despre profesori, polițiști, militari, funcționari

Programul ”Prima Casă 2” va fi destinat exclusiv funcționarilor publici și va fi inițiat în perioada următoare de către Guvern. Decizia a fost luată în ședința săptămânală a PDM și vine să ofere un sprijin și motivație tinerilor specialiști din sfera administrației publice.

”Ne dorim ca acest program să facă posibil ca un număr cât mai mare de tineri să găsească o soluție pentru a procura un apartament, dar și să-i stimuleze să se angajeze în sectorul public”, a declarat în cadrul briefingului de presă de după ședință purtătorul de cuvânt al PDM.

Vitalie Gamurari a punctat că, prin acest program, statul va achita jumătate din creditul luat pentru procurarea apartamentului de către funcționari, urmând ca ei să plătească doar cealaltă jumătate a creditului, plus dobânzile.

Prin acest program, autoritățile intenționează să stimuleze, în primul rând,   funcționarii, pentru ca ei să rămână să lucreze la stat, în al doilea rând – alte persoane noi, pentru ca ele să se angajeze în sistemul public.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că este vorba despre un concept de stat care există în toată lumea, ca să fie atrași tinerii care sunt buni specialiști.

Programul ”Prima Casă” a devenit funcțional pe 26 martie 2018. La Program pot depune dosare cetăţeni cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, angajați oficial și care nu au alte imobile, dar nici credite ipotecare.

Creditele sunt acordate de bănci numai în valută națională, iar avansul inițial al beneficiarului trebuie să fie de cel puțin 10% din valoarea totală a locuinței. Programul „Prima casă” presupune că statul va oferi garanții în valoare de 50% din soldul creditului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.